Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena
Foto: Linda Lievaart

Jeugd tot 15 jaar kan weer avondje uit in Giessen

  •   1050 keer gelezen

GIESSEN • Alle jeugd van 11 tot en met 15 jaar in de gemeente Altena én van daarbuiten kan vanaf zaterdag 12 januari elke maand een gezellig avondje op stap in Giessen. Op die avond gaat Jeugdsoos Amigos van start in De Jager.

Initiatiefnemers zijn de 31-jarige Arie Kant uit Almkerk en de 43-jarige Oscar van Kuijl uit Rijswijk. "Toen ik zelf jong was, ging ik op zaterdagavond altijd naar Drongelen of naar de soos in Almkerk", vertelt Oscar. "Of we gingen naar De Dollar in Woudrichem of De Spaak in Giessen. Ook hadden we toen nog de bioscoop in Rijswijk. Later had ik mijn rijbewijs en maakte het niet meer zoveel uit waar we heen gingen."

Inmiddels heeft Oscar zelf twee dochters, de oudste is 11 jaar. "Voor haar is er niet veel te doen in het dorp of in de regio", zegt hij. "Jongeren van die leeftijd kunnen eigenlijk alleen maar naar de jaarmarkten."

Heel veel muziek
Dat zat hem niet lekker en samen met zijn vriend Arie Kant ging hij op zoek naar een oplossing. Het tweetal treedt regelmatig op als dj-duo op feesten en partijen en bij de sinterklaasintocht. Ze hebben dus zelf geluidsapparatuur en heel veel muziek. Toen ze bij de gemeente aanklopten had die wel oren naar het idee, er kwam zelfs een beetje subsidie voor. De vorige exploitant van sporthal De Jager vroeg echter huur voor de ruimte.

"Wij gaan hier niks aan verdienen", zegt Oscar. "Dus huur kunnen we niet opbrengen." Maar sinds vorig jaar is het beheer van het complex overgenomen door Stichting Trema Welzijn, die wel meteen enthousiast was. Ook Stichting Timmerdorp Giessen-Rijswijk ziet de maandelijkse jeugdsoos helemaal zitten en zo is het balletje gaan rollen.

"Het ging allemaal iets sneller en is allemaal iets groter geworden", lacht Oscar. De lokale radio heeft ruim aandacht besteed aan de Amigos (Spaans voor 'vrienden') en de reacties uit veel dorpen in de gemeente Altena stromen binnen. "Zelfs in Brakel zien ze het zitten."

Strenge huisregels
Elf enthousiaste vrijwilligers staan klaar om de jongeren om 20:00 uur te ontvangen. Het feest duurt tot 23:00 uur. Voor de eerste honderd jongeren heeft de organisatie een vrolijk presentje klaar staan. De jeugdsoos is laagdrempelig; de entree is slechts 2 euro, een drankje kost 50 cent. Wel zijn er een paar strenge huisregels. "Er is núl alcohol te koop en het is ook verboden om zelf alcohol mee te nemen", zegt Oscar. "Wij als vrijwilligers drinken op deze avond geen druppel en geven zo het goede voorbeeld. Ook roken is natuurlijk verboden."

De vrijwilligers houden niet alleen binnen toezicht, maar ze houden ook de directe omgeving in de gaten. Jeugdsoos Amigos gaat werken met een pasjessysteem, wie zich wil inschrijven moet daarvoor twee pasfoto's meebrengen.

Oscar en Arie hopen dat veel jongeren de weg naar de soos weten te vinden. "Vooral ook uit groep 8 van de basisschool", zegt Oscar. "Zij gaan na de zomervakantie allemaal naar verschillende middelbare scholen. Hoe leuk is het als ze elkaar straks een keer in de maand blijven zien."

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }