Afbeelding
Foto: Hannie Visser-Kieboom

Pauline van den Tol wil raadslid voor Burgerstem Altena blijven

Algemeen 1.035 keer gelezen

WERKENDAM • Als het aan haarzelf ligt, blijft Pauline van den Tol-de Weert in de nieuwe gemeenteraad actief onder de naam Burgerstem Altena, de partij waarmee ze in november meedeed aan de verkiezingen.

Het bestuur van Burgerstem Altena brak woensdag met de lijsttrekker en fractievoorzitter, maar de Werkendamse laat in een reactie weten de visie van Burgerstem Altena – de komst van een burgercollege – nog altijd te ondersteunen. 

"Ik neem mijn verantwoordelijkheid en word dus raadslid, anders pleeg ik in mijn ogen kiezersbedrog", zegt Van den Tol, die in november bijna 350 stemmen binnen haalde, meer dan iedere andere kandidaat op de kieslijst voor Burgerstem Altena. "En dat komt echt niet doordat ik op plek 1 stond. Mensen hebben bewust op mij als persoon gestemd. Ik heb uitgezocht dat ik de naam Burgerstem Altena gewoon kan blijven voeren."

Van den Tol hoorde woensdagmorgen van de inhoud van het persbericht dat Burgerstem Altena naar buiten had gebracht, maar het besluit van het bestuur komt voor haar niet als een verrassing. "Bij vergaderingen was iedere uitgesproken zin een motie van wantrouwen. Het bestuur zou liever zien dat ik zou opstappen ten faveure van Jeffrey (Himpers, red.)."

Bom
De bom barstte volgens Van den Tol maandagavond, toen ze op het matje geroepen werd omdat ze zichzelf en drie beoogd burgerraadsleden – Ger van Velthoven, Ada de Graaf-Nederveen en Marijn de Graaf – had opgegeven voor een informatiebijeenkomst van de gemeente Altena. 

Een appje van het bestuur, dat Van den Tol overigens nooit gelezen heeft, gooide echter roet in het eten. "Als de beoogd burgerraadsleden naar die bijeenkomst zouden gaan, zou het bestuur de stekker uit de partij trekken." Volgens het bestuur, zo verwoordt Van den Tol, had Himpers, geredeneerd vanuit de gedachte van een zogenaamd duo-raadslidmaatschap, mee moeten gaan naar de informatiebijeenkomst. "Maar zo'n duo-raadslidmaatschap bestaat helemaal niet", zegt Van den Tol. "Bovendien wilde Jeffrey helemaal geen burgerraadslid worden vanwege gebrek aan tijd. Dat je dan vindt dat je er alsnog in moet, kan voor mij niet. Zo ga je niet met mensen om."

Zooitje
Het is niet de enige kritiek die Van den Tol op het bestuur van Burgerstem Altena heeft. "Bestuurlijk is het een zooitje. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze me geroyeerd hebben, maar dat kan niet, want ik ben helemaal geen lid. De andere kandidaten trouwens ook niet, alleen bestuursleden." 

Ook heeft de partij ondanks aandringen van Van den Tol geen ANBI-status en was de inwoner van Werkendam in eerste instantie verrast door haar lijsttrekkerschap. "Moest ik als 72-jarige digibeet die kar gaan trekken van een club die alles digitaal wil? Die kieslijst is wel vier of vijf keer veranderd, voordat ze werd vastgesteld. Burgerstem Altena regelde eigenlijk niks. Er werd veel besproken, maar niks afgesproken. Ik weet het maar aan het feit dat het veelal beginnelingen waren."

Blubber
Tussen kerst en oud en nieuw gaat Van den Tol zich met Ada de Graaf-Nederveen en Marijn de Graaf, die volgens haar hebben aangegeven door te willen als burgerraadslid, beraden op hoe het nu verder moet. "Ik weet eerlijk gezegd ook niet precies wat ik hiermee aan moet. Voorlopig zal ik nog wel niet van het bestuur af zijn, maar dat zie ik dan wel. Ik zal wel een hoop blubber over me heen krijgen. Maar hoe meer blubber, hoe strijdvaardiger ik word."

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Afbeelding ter illustratie.
Veerdienst Biesbosch enkele weken uit de vaart na aanvaring met binnenvaartschip Nieuws gisteren
• Meerdere 'Wikkers' wisten prijzen te winnen.
Turnsters van W.I.K. in Wijk en Aalburg worden regiokampioen én seizoenskampioen Sport 16 apr, 15:57
• Archieffoto van Virtus.
Virtus wint in Nieuw-Lekkerland en kan zaterdag kampioen van de tweede divisie worden Sport 16 apr, 14:57

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden