Afbeelding

Nieuwendijkse basisschool weer op de goede weg

Algemeen 2.067 keer gelezen

NIEUWENDIJK • Drastische stappen waren nodig, maar het gaat inmiddels weer goed met basisschool De Regenboog in Nieuwendijk. Tot grote tevredenheid van de nieuwe directeur Arnold van Ooijen.

De Regenboog presteert weer voldoende, zo heeft de Onderwijsinspectie in juni geconcludeerd. Ook bij de laatste centrale eindtoets dit voorjaar scoorde de Nieuwendijkse basisschool weer 'bovengemiddeld', vertelt Arnold van Ooijen, sinds augustus de nieuwe directeur van de school. Hoe anders was het pakweg twee jaar geleden, toen de inspectie De Regenboog na drie achtereenvolgende onderscores bij de eindtoets het predicaat 'zeer zwak' meegaf. "Intern waren er wel mensen die dat hadden zien aankomen", zegt Van Ooijen. "Er brak zo voor de school een spannende tijd aan."

In 2017 ging men wél snel over tot actie. Drastische maatregelen waren nodig. De Regenboog nam afscheid van toenmalig directeur Henk Bults en de onderwijskundige processen werden tegen het licht gehouden. Met name het zogenoemde didactisch handelen, hoe de leraar de lesstof uitlegt in de klas, bleek ondermaats.

Achtergebleven
De Regenboog was achtergebleven bij belangrijke ontwikkelingen binnen het onderwijs, omschrijft Van Ooijen. "Elke leerling is anders en iedere leerling moet tegenwoordig in dezelfde klas zijn of haar plekje krijgen en zich ontwikkelen. Kinderen zijn geen robots, maar mensen van vlees en bloed. Dat onderwijs op maat is tot op zekere hoogte een goede zaak, maar de leerkrachten hier hebben door gebrek aan deskundigheidsbevordering te weinig vernieuwingen geleerd om zich op dat vlak te ontwikkelen en mee te gaan met de tijd."

Hoofdstuk voor hoofdstuk een lesboek behandelen is op de Nieuwendijkse school tegenwoordig niet meer aan de orde. Vorig jaar zijn processen in gang gezet om de voortgang van de leerlingen beter te volgen en om planmatig te gaan werken. "We werken nu met blokken van vier tot zes weken, waarbij we duidelijke leerdoelen stellen voor zowel de gehele klas als individuele leerlingen. En ja, die leerdoelen kunnen afwijken van de lesmethode."

Cijfers
Ook zijn cijfers niet meer heilig, legt Van Ooijen uit. "De resultaten van toetsen worden nu beter geanalyseerd. Een goede Cito-score betekent bijvoorbeeld niet dat leerlingen álle leerdoelen goed beheersen. We kijken nu goed naar het verhaal achter het cijfer en achterhalen waar de hiaten zitten. De lessen worden daarop waar nodig aangepast."

Dat nieuwe proces moet nog geborgd worden binnen de schoolmuren, maar Van Ooijen prijst zich gelukkig met een enthousiast team van leerkrachten. "Dat heeft de noodzaak ingezien van de veranderingen. De ervaring leert dat leraren bij een nieuwe werkwijze soms afhaken, maar hier hebben ze doorzettingsvermogen getoond en samen de schouders eronder gezet. We werken nu volgens processen waar menig andere school in de regio jaloers op zou zijn. De Regenboog komt hier sterker uit."

Voor Van Ooijen is het nu zaak om de buitenwereld te laten zien dat het weer goed gaat met zijn school. Zo'n 30 kinderen verkasten na het negatieve oordeel van de Onderwijsinspectie immers naar scholen in andere dorpen. "We willen graag met die ouders in gesprek", aldus Van Ooijen.

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Archieffoto van Marianne Vos.
Marianne Vos boekt met winst in Dwars door Vlaanderen 250ste profzege op de weg Sport 27 mrt, 20:45
• Het Waterpoort Festival duurt een dag langer dan vorig jaar.
Waterpoort Festival 2024: dansen, zingen en een 'trip down memory lane' Nieuws 27 mrt, 17:54
• De A27 richting Utrecht is dit weekend dicht door onderhoudswerkzaamheden.
Capelse veer vaart langer door tijdens afsluiting van A27 in paasweekend Nieuws 27 mrt, 17:18

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden