Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena

Graffitikunst in Giessens tunneltje: ‘Het lijkt wel een ansichtkaart’

  •   764 keer gelezen

GIESSEN • 'Vakwerk.' 'Prachtig.' 'Wat mooi.' 'Magnifiek.' 'Het is het mooiste tunneltje van Brabant.' De mensen die Diederik Bax en zijn twee collega-graffitikunstenaars deze week bezig zien komen superlatieven te kort. Inderdaad, het tunneltje tussen Giessen en Andel ziet er gelikt uit. 

Het verhaal is bekend. De Giessenaren Diederik Bax en Ton van Oostrum vonden het tunneltje met al die smerige teksten en geklieder een 'black out' in de omgeving. Dat moest een metamorfose ondergaan, vonden ze. Om het verhaal kort te houden: ze kregen de gemeente aan hun zijde middels financiële steun (7000 euro) en graffitikunstenaar Bax kon aan de slag.

Samen met de Limburgse graffitikunstenaars Nash en James Jetlag - het zijn hun schrijversnamen - ging de Giessenaar, die zelf storingsmonteur is bij Hak maar van de graffitikunst zijn hobby heeft gemaakt, afgelopen maandag aan de slag. Zijn collega-kunstenaars zijn professionals. James Jetlag zorgde ook voor het ontwerp. 

Natuurlijke vormen
Er is gekozen voor natuurlijke vormen. Zo zijn er allerlei mooie bloemen in een vorm gegoten en prijkt er ook een prachtige kikker op een groen blad. "Daar hebben we voor gekozen, omdat we hier in een natuurlijke omgeving zitten en daarnaast hebben we iets terug laten komen van de beide dorpen", legt Bax uit. En dat laatste is ook geweldig gelukt. Aan de Andelse kant schittert de Romboutstoren en aan de Giessense zijde Fort Giessen.

Buurman Huib van der Werff vindt dat het idee enorm is geslaagd. "Ik denk dat ik mijn huis maar een eindje vooruit rij", klinkt het enthousiast. "Vanaf mijn huis lijkt de tekening van het fort net een ansichtkaart. Mijn vrouw ik vinden het prachtig."

De drie graffitikunstenaars krijgen veel bezoek. Wethouder Renze Bergsma mag deze woensdagmiddag ook even spuiten. "Heel leuk dat locals dit initiatief nemen. We hebben al heel veel positieve reacties voorbij zien komen. Mooi ook dat er streekeigen elementen in zitten."

130 vierkante meter
De drie kunstenaars mogen 130 vierkante meter bewerken. In totaal worden er 260 spuitbussen met allerlei kleuren voor gebruikt. Nu maar hopen dat het kunstwerk geen prooi wordt van vandalen. Diederik Bax denkt dat het mee valt. "Er gaat ook een bepaalde coating over heen. Als er iets op gekalkt wordt, kan er dat weer gemakkelijk afgehaald worden."

James Jetlag denkt ook dat de jeugd dit waardeert en respecteert. "Ze zien ook wel dat het kunstig is gemaakt en de ervaring is dat het enorm wordt gewaardeerd." 

Diederik Bax (42) is een van de weinigen in de streek die graffitikunst tot hobby heeft verheven. Bij zijn werkgever Hak kennen ze zijn kunsten. Aan diverse muren prijkt graffitikunst van hem. Bax zou best willen dat er meer jongelui hem navolgen. "Misschien is er ergens een legale oefenmuur. Kunnen we daar beginnen." Bax droomt in dat geval van het tunneltje in Sleeuwijk.

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }