Afbeelding

Statenlid over extra gaswinning: 'Groningen leek ook onschuldig'

Algemeen 530 keer gelezen

REGIO • CDA-Statenlid Roland van Vugt is bezorgd over de plannen voor verdere gaswinning bij Waalwijk-Noord.

Vermilion Energy wil langer doorgaan met de gaswinning uit het gebied Waalwijk-Noord. De plannen daarvoor liggen tot begin juli ter inzage bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, dat voornemens is het Canadese gaswinningsbedrijf toestemming te geven tot 2026 gas te winnen uit de bodem bij Waalwijk.

Het winningsgebied raakt met een stuk buitengebied van Drongelen ook het Land van Heusden en Altena en CDA-Statenlid Roland van Vugt maakt zich zorgen over de gevolgen van de extra gaswinning voor de regio. "Wat het CDA Brabant betreft geeft het ministerie een verkeerd signaal af door gaswinning in Groningen te willen afbouwen, maar het in Brabant te gaan opvoeren", foetert hij in schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten.

In maart heeft het kabinet besloten dat in Groningen in 2030 de gaskraan dicht gaat. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat stelde toen dat de gaswinning naar nul gaat. "Hoe verhoudt het besluit om in Groningen de gaswinning af te bouwen zich met het voornemen wel gas te gaan winnen in Brabant? Hoeveel gas is er in Groningen gewonnen en wordt daar nog gewonnen én wat is de verwachte opbrengst van het gasveld in Waalwijk?", wil Van Vugt onder meer weten.

Bezwaar aantekenen
En: "Welke overlast wordt door de gaswinning verwacht? Bent u bereid bezwaar aan te tekenen tegen het voornemen van het ministerie?" In een aanvullende reactie laat de Woudrichemmer weten: "Je zou hopen dat we van Groningen hebben geleerd. Dat leek ook heel onschuldig, maar inmiddels weten we beter."

Aalburg
Net als veel andere partijen gaf het provinciebestuur in een eerder stadium al een negatief advies af over de plannen van Vermilion Energy. Ook de gemeente Aalburg, waar Vermilion in 2016 de booractiviteiten aan de Zwaansheuvel nog staakte, toonde zich in een advies aan het ministerie terughoudend. Het college van B&W zet met name vraagtekens bij de bodemdaling in het gebied en adviseert het ministerie geen toestemming te geven voor het fracken van de bodem.

"Uitgangspunt is dat wij er tegen zijn dat er chemicaliën in de diepe ondergrond worden gebracht, waarvan de effecten onzeker zijn. Temeer omdat uit het winningsplan blijkt dat de helft van deze stoffen achterblijft in de ondergrond." Bovendien noemt Aalburg het plan van Vermilion Energy op een aantal punten 'onduidelijk en vaag' en wijst ze erop dat de gemeenteraad een motie heeft aangenomen tegen de winning van schaliegas.

Verwaarloosbaar
Vermilion Energy laat desgevraagd weten dat de gevolgen van gaswinning uit het gasveld Waalwijk-Noord voor Aalburg 'zeer beperkt' zijn.

"Het risico op bodemtrilling valt in de laagste categorie en is verwaarloosbaar en de zeer beperkte bodemdaling is niet merkbaar en het ligt niet in de verwachting dat dit tot schade zal leiden", aldus een woordvoerder in een reactie. Op woensdag 6 juni wordt een informatieavond georganiseerd door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Daar kunnen mensen terecht voor vragen en uitleg. Locatie is Hotel Waalwijk, aanvang 17:00 uur.

"Wij hebben als Vermilion zeker oog voor de zorgen die mensen hebben. Wij treden dan ook o.a. rechtstreeks met hen in contact op de informatieavond", laat het bedrijf weten.

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Linn, Noor en Lenn op de Framerunning Cup van de Dirk Kuijt Foundation
Eerste officiële wedstrijd en persoonlijke record voor framerunners Altena Road Runners Sport 18 uur geleden
• The Dirty Daddies.
The Dirty Daddies, met Sleeuwijker Rogier van der Zouwen, kondigt nieuwe shows aan Nieuws 19 uur geleden
• Danisha is Nederlands turnkampioen op de vloer.
Danisha van Mourik uit Hank is Nederlands turnkampioen op vloer Sport 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden