Triatleet Arnoud Bosch uit Sleeuwijk.
Triatleet Arnoud Bosch uit Sleeuwijk. Foto: Jim De Sitter

Triatleet Arnoud Bosch: 'Ik heb nu veel meer energie'

Sport 994 keer gelezen

SLEEUWIJK • Een te hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte deden bij Arnoud Bosch alle seinen op rood zetten.

"Er moet wat gebeuren. Dat moet omlaag", werd vanaf dat moment, zo'n drie jaar geleden, het credo van de Sleeuwijker. Een destijds op handen zijnde aanschaf van een nieuwe barbecue hielp met het doorhakken van de knoop.

Bourgondiër
"Ik ben een redelijke bourgondiër en om dat ook vol te houden moest ik wel voor mezelf een soort compromis sluiten. Ik sportte wel een beetje, maar vrij onregelmatig. De knop is toen omgegaan. Ik ben gaan hardlopen en kreeg de smaak te pakken", legt Bosch, in het dagelijks leven directievoorzitter bij Alfa Accountants en Adviseurs in Gorinchem, het begin van een nieuw tijdperk uit.

Het hardlopen werd vervolgens trainen voor marathons. De eerste marathon vond plaats in Spijkenisse, gevolgd door de marathon in Rotterdam in april 2015. "Het smaakte allemaal naar meer. Ik raakte echt in een flow." En toen kwam het idee om mee te gaan doen aan triatlons. "Ik moest daarvoor natuurlijk ook goed kunnen zwemmen, iets waar ik eigenlijk een broertje aan dood heb. Ik had alleen maar een A- en een B-zwemdiploma. Ik ben op les gegaan, want borstcrawl kon ik niet."

Voor doorzetter Arnoud Bosch allemaal geen probleem. Een kwart triatlon in 2015 in Terheijden was de première. Gelijk volgde een halve triatlon in Almere en om het verhaal kort te houden: een jaar later liep hij al een hele triatlon. Nu, november 2017, kijkt hij terug op drie triatlons in ruim twee maanden tijd.

Huzarenstukje
Een indrukwekkend huzarenstukje, want zo mag je het toch wel noemen om in zo'n kort tijdsbestek aan drie triatlons mee te doen en deze ook te volbrengen. Op 8 juli sloot Bosch in het Friese Warns zijn eerste af, op 6 augustus in Maastricht de tweede en op 9 september in Almere de derde.

Bosch is er achter gekomen dat sporten een must is voor een goede gezondheid. Zijn situatie bewijst het. "Ik heb nu veel meer energie. Ik weeg 15 kilo minder dan toen ik er mee begon. Mijn bloeddruk is goed en mijn cholesterol zit niet meer in het risicogebied. Je moet wel een goede combinatie vinden tussen je gezin, werk, sport en overige dingen. Het lukt alleen als je je focust en je de juiste discipline op kunt brengen."

Arnoud Bosch kan iedereen aanraden aan sport te doen. Natuurlijk hoeft het niet de triatlonsport te zijn. "Maar triatlon is wel een mooie variatie in sporten", breekt hij een lans. "Als je een blessure krijgt, kun je misschien één sportonderdeel even niet doen maar de andere wel. Je kunt dan altijd iets blijven doen."

Gedreven
"Je maakt tijdens een marathon, triatlon of andere sportbezigheid ook je kop zo lekker leeg. Je moet wel aan andere dingen denken. Ik doe het graag. Ik verleg graag mijn eigen grenzen. Ik ben ook iemand die gedreven is. Ik hou ook niet van half werk. Het geeft lichamelijk een kick. Ik ben tegenwoordig ook snel hersteld. Natuurlijk toen ik pas begon kende ik vermoeidheid, maar nu loop ik even later weer gewoon de trap weer fris af."

Arnoud Bosch heeft zich aangesloten bij een triatlonclub in Oosterhout, de Ironmanagers. "Dat maakt het wel leuker. Allemaal met gelijkgezinden om je heen. Je traint met elkaar en je motiveert elkaar. En je wordt ook gecoacht om je plannen te kunnen volbrengen."

Bosch herkent in zijn sport ook een heleboel raakvlakken met zijn dagelijkse werkzaamheden en het succesvol ondernemen. "Het is met je sport net als met ondernemen: zonder je ergens op te focussen bereik je geen doel. Je hebt al snel de neiging om heel opportunistisch allerlei kansen te grijpen, maar die moeten wel binnen je uitgestippelde lijn passen, anders ga je zwalken", legt hij de parallel uit.

Tijd verbeteren
Drie hele triatlons op rij zal Arnoud Bosch niet meer doen. "Ik heb mijn vrouw Hilda en de kinderen nu maar beloofd geen drie in één jaar meer te doen. Ik denk dat het volgend jaar bij één hele blijft. Mijn uitdaging zal dan het verbeteren van mijn beste eindtijd als doel worden. Er moet wel een uitdaging blijven en ik ga dan proberen mijn tijd te verbeteren. 10 uur en 47 minuten is nu mijn scherpste tijd. Daar moet ik iets van af zien te krijgen."

Arnoud Bosch vindt het jammer dat de media weinig aandacht besteedt aan het triatlongebeuren. "Ik snap het wel dat het voor het publiek niet zo boeit. Maar het mag best meer onder de aandacht gebracht worden. Het is momenteel de snelst groeiende sport."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden