Vader Bert van Wijlen met zoons Luc en Marc.
Vader Bert van Wijlen met zoons Luc en Marc. Foto: Teus Admiraal

Genderense crossfamilie gaat de strijd aan

Sport 1.042 keer gelezen

GENDEREN • De familie Van Wijlen is volgend jaar met drie gezinsleden actief in de autocross. Het wordt een spannend seizoen voor het autosport-gekke gezin.

De uitdrukking 'met de paplepel ingegoten' is nergens zo van toepassing als bij de familie Van Wijlen. Vader Bert (52) begon op zijn zeventiende met crossen en heeft sindsdien zijn zoons Luc (17) en Marc (20) met het virus besmet.

Of, zoals ze het zelf zeggen: "We zijn meer opgegroeid op de cross, dan hier." En 'hier' is hun thuis in Genderen, waar één ding heel duidelijk wordt: de familie Van Wijlen leeft, eet en slaapt motorische sport. "Aan de keukentafel, in de schuur; het gaat hier eigenlijk nergens anders over", geeft Marc toe.

Klaar
Hij en zijn broertje zaten al op jonge leeftijd op motorcross, maar daar kwam een einde aan toen het aantal blessures flink uit de klauwen begon te lopen. "Luc heeft zeven keer zijn schouder uit de kom gehad, ik heb een paar keer met een hersenschudding in het ziekenhuis gelegen", begint Marc. "Ik ben twee keer geopereerd", vult Luc aan. "Toen ik in België geopereerd was en van de ziekenhuiskamer af ging, kwam moeders naar dezelfde kamer weer terug, omdat daar Marc lag."

"De verpleging keek me raar aan, dus ik zei 'twee voor de prijs van één'. Op dat moment zei ik het wel lachend, maar ik kon er eigenlijk helemaal niet om lachen. Toen was moeder er klaar mee", geeft Liesbeth van Wijlen aan.

Ook zij werd door haar man in de sport gezogen, maar dat hoort er volgens haar nou eenmaal bij. Daarvan zijn de felicitatiekaarten voor hun 25-jarige huwelijk de stille getuige. En voorlopig ziet het er ook niet naar uit dat het rustiger gaat worden in huize Van Wijlen.

Sfeer
Nu Luc dit seizoen het kampioenschap bij de 'masters' opeiste, zal hij het volgend jaar gaan proberen in de sprintklasse. Daar zal hij zijn broer Marc ook tegen gaan komen, wat in het verleden nogal eens tot onenigheid heeft gezorgd. Zoals die keer in Baarle-Nassau, toen de jongste telg nog streed om het kampioenschap, maar al in de eerste bocht op Marc botste, waardoor hij kansloos was voor de winst. "Toen was de sfeer niet zo geweldig", vertelt Liesbeth.

Bloed
Behalve de twee broers gaat ook vader Bert zijn herintrede maken in het autocross. Na veertien jaar nauwelijks te hebben gereden, wil hij de strijd aangaan met zijn zoons. Een flinke gok, geeft hij toe: "De meesten stappen juist op mijn leeftijd uit de sport, die gaat het te hard. Maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus ik ga het nu toch nog een keer serieus proberen. Het is vrij uniek dat er drie nagenoeg identieke sprinters van dezelfde familie deelnemen."

Liesbeth: "We vroegen al of we daar groepskorting voor kregen. Ik weet ook niet of ik er gelukkig van word, want het kan hier heel ongezellig gaan worden."

Want één ding is zeker; de drie willen absoluut niet voor elkaar onder doen. De verwachtingen lopen wel uiteen, legt Bert uit: "We hopen dat Marc dit seizoen de finales op het NK kan gaan halen. Van Luc mag je dat nog niet verwachten."

En Bert zelf? Daar heeft Luc al hooggespannen verwachtingen over: "Ik verwacht wel dat jij de finales bij de masters gaat halen. Met al die jaren rij-ervaring!"

Martin van Hemert

Tom Oostra

Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Na de prijsuitreiking van de jeugd was het tijd voor de senioren.
Succesvol Rondje Almkerk: 1319 euro ingezameld voor Roparun Sport 19 uur geleden
• Linn, Noor en Lenn op de Framerunning Cup van de Dirk Kuijt Foundation
Eerste officiële wedstrijd en persoonlijke record voor framerunners Altena Road Runners Sport 19 uur geleden
• The Dirty Daddies.
The Dirty Daddies, met Sleeuwijker Rogier van der Zouwen, kondigt nieuwe shows aan Nieuws 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden