Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena

AltenaLokaal wil grootste partij worden

  •   521 keer gelezen

REGIO • Ideaalburg, Lokaalbelang en Gemeentebelangen gaan in november officieel verder onder de vlag van AltenaLokaal, een partij die volgend jaar misschien wel de grootste in Altena wordt.

Voor wie dacht dat de drie grootste lokale partijen uit de gemeenteraden van Aalburg, Werkendam en Woudrichem al één waren: dat is dus officieel nog niet zo. Philip den Haan vergelijkt het in elkaar schuiven van de partijen met het proces van de 'grote fusie'.

Zorgvuldig
"Zoiets moet je zorgvuldig doen. Besturen, leden en werkgroepen worden eerst nog geraadpleegd. Maar we zitten nu in de afrondende fase", benadrukt het raadslid voor Lokaalbelang in Werkendam. Dat het even stil is geweest rondom AltenaLokaal, zoals de nieuwe partij gaat heten, heeft niets te maken met twijfel, zegt Rene Hoegee van Gemeentebelangen.

"Met het bestuur waren we er al snel uit. De leden hadden nog wel wat vragen en eisen. De meesten moeten er vooral aan wennen dat we een nieuwe partij worden." AltenaLokaal prijkt vanaf november officieel op de naambordjes van de raadsleden in de raadszaal.

Dj met sidekicks
Over hoe de partij verder vorm gegeven gaat worden laat Shah Sheikkariem van Ideaalburg zich nog niet uit. "Momenteel hebben we een interim-bestuur, dat bestaat uit de huidige besturen van de drie partijen. Wie straks partijvoorzitter wordt en hoe de kieslijst eruit komt te zien weten we nog niet, maar de verhoudingen zullen gelijkwaardig zijn. Je kunt het vergelijken met een dj op de radio, die twee sidekicks heeft."

Nu al delen Ideaalburg, Lokaalbelang en Gemeentebelangen veel informatie over zaken waarin gezamenlijk opgetrokken wordt. "Even een appje, dan even een belletje", vat Den Haan samen. Deze week werden bijvoorbeeld gezamenlijk nog vragen gesteld over de voortgang van een atletiekbaan voor Altena Road Runners.

"Ook tot aan 1 januari 2019 zullen wij nog iedere dag de mouwen opstropen en ons inzetten voor de inwoners van dit gebied en in het bijzonder de mensen die op ons gestemd hebben."

Als het aan AltenaLokaal ligt kan het provinciebestuur en zelfs politiek Den Haag straks niet meer op deze regio heen. "Met de totstandkoming van een nieuwe gemeente hebben we de kans om écht te veranderen", zegt Hoegee. "Maar met behoud van de identiteit en de diversiteit van de verschillende dorpen. Wat voor de ene kern werkt, hoeft voor de andere kern niet zo te zijn", vult Sheikkariem aan. De woorden 'innovatief' en 'toekomstgericht' vallen.

Onorthodox
"Om de leefbaarheid te waarborgen en jongeren voor ons gebied te behouden zijn wij bereid tot misschien wel onorthodoxe maatregelen." Wie nu al het rekensommetje maakt, kan concluderen dat AltenaLokaal volgend jaar waarschijnlijk hoge ogen gooit bij de gemeenteraadsverkiezingen. "We willen de grootste partij in Altena te worden. Daar gaan we volle bak voor", stelt Den Haan.

Tom Oostra

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }