• Dominee Michiel Vastenhout neemt met zijn gemeente afscheid van het kerkgebouw in Drongelen.
• Dominee Michiel Vastenhout neemt met zijn gemeente afscheid van het kerkgebouw in Drongelen. Foto: Teus Admiraal

Hervormde gemeente neemt afscheid van kerk Drongelen

Algemeen 2.140 keer gelezen

DRONGELEN • Met een boek, foto's, een maaltijd en een kerkdienst neemt de hervormde gemeente van Eethen en Drongelen afscheid van het kerkgebouw in Drongelen. "Soms moet je een punt zetten om daarna weer verder te kunnen."

Het weekend van 16 en 17 september was eind vorig jaar al geprikt als afscheidsweekend. "Het is een proces van jaren geweest", vertelt dominee Michiel Vastenhout.

In 2011 zijn de gemeenten van Eethen en Drongelen gefuseerd. Sindsdien worden de kerkdiensten om en om in de twee dorpen gehouden.

Weemoed
"Destijds is al benoemd dat twee gebouwen op de langere termijn niet haalbaar zou blijven. Vorig jaar werd duidelijk dat er groot - dus duur - onderhoud aan de kerk in Drongelen nodig zou zijn en hebben we de knoop doorgehakt. Het hele proces is goed verlopen, iedereen begrijpt deze beslissing", weet de predikant.

De keus om de hele gemeente in Eethen onder te brengen lag voor de hand. Het kerkgebouw daar is een rijksmonument en komt dus in aanmerking voor subsidie. Ook wonen de meeste gemeenteleden in Eethen.

"Dat neemt niet weg dat er voor sommigen dierbare herinneringen aan het gebouw in Drongelen verbonden zijn. De sfeer tijdens het afscheidsweekend zal er één zijn van weemoed", verwacht Vastenhout.

Herinneringsboek
Zaterdag 16 september is de kerk voor iedereen open vanaf 15.30 uur. Er zullen foto's te zien zijn van het gebouw en het gemeenteleven, en doopboeken.

Om 16.30 uur wordt het herinneringsboek 'Hoort des Heeren Woord' gepresenteerd. Schrijver Cees de Gast en anderen hebben hier de afgelopen maanden hard aan gewerkt. De leden van de hervormde gemeente Eethen en Drongelen krijgen een gratis exemplaar. Anderen kunnen het kopen voor 9,95 euro tijdens de bijeenkomst of daarna op Gansoyen 26 (Drongelen) en Hoofdveld 58 (Eethen). Het boek is ook te bestellen bij A. van Klij, Raadhuisstraat 9A in Eethen, via info@adviesanders.nl of 06-30737199.

Na de boekpresentatie wordt het buffet geopend. Inwoners van Drongelen en Eethen kunnen zich opgeven via opgave@hervormdeethendrongelen.nl.

Laatste kerkdienst
Op zondagmorgen 17 september begint om 9.30 uur de laatste kerkdienst in Drongelen. Tijdens de dienst worden de kanselbijbel, doopschaal en het avondmaalstel overgebracht naar de kerk in Eethen.

Vastenhout: "We gaan nog nadenken over een goede blijvende plek voor deze symbolische voorwerpen. Het zou heel goed kunnen dat we in de kerk in Eethen een hoekje inrichten ter herinnering aan de kerk in Drongelen."

Het pand aan de Kruisstraat staat voor 279.000 euro te koop en wacht op een nieuwe rol als woonhuis. Er is volgens de predikant redelijk wat belangstelling voor. "Maar we hebben vooraf al besloten om niet te wachten met het afscheid tot er een koper was. Soms moet je een punt zetten en een periode afsluiten om daarna weer verder te kunnen."


Janneke Boogaard

Marjo van Andel

Eindredacteur Het Kontakt-Vijfheerenlanden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Workshop veilig online bankieren bij Van der Straaten Verzekeringen: 'Bescherm jouw geld en jezelf' Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Grote brand legt woonhuis in Dussen in as: bewoners en hond ongedeerd 112 18 apr, 08:41
Afbeelding
Grote controle bedrijfspanden in Altena: illegale bewoning en illegaal vuurwerk aangetroffen 112 17 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden