Lokale partijen definitief samen verder

  •   keer gelezen

REGIO • Ideaalburg, Lokaalbelang en Gemeentebelangen slaan dit jaar nog de handen officieel ineen. Zeer waarschijnlijk gaan de drie partijen verder onder de naam Altena Lokaal.

De drie lokale partijen uit Aalburg, Werkendam en Woudrichem snuffelden met het oog op de aanstaande herindeling al een tijdje aan elkaar, maar vorige week brachten ze naar buiten dat ze dus officieel één partij worden.

Getrouwd
"We hebben de verloving gehad, we zijn in ondertrouw gegaan en uiterlijk 1 september hopen we getrouwd te zijn", zegt Shah Sheikkariem van Ideaalburg. "Alle neuzen staan inmiddels dezelfde kant op." Niet dat de partijen ideologisch gezien veel hobbels te overwinnen hadden, zegt René Hoegee van Gemeentebelangen in Woudrichem. "In ieder geval geen onoverkomelijke."

Peter Ribbers, van de Werkendamse fractie van Lokaalbelang, beschouwt het samengaan van het drietal dan ook als een 'vanzelfsprekendheid'. "Halverwege vorig jaar hebben we ons hier als Lokaalbelang al over uitgesproken. Om dezelfde reden hebben we ook de typisch Werkendamse naam SDc vervangen door Lokaalbelang. Daarmee zou je eventueel ook in een nieuwe gemeente verder kunnen, was toen de gedachte."

Gezamenlijke motie
Maandag, tijdens een fusieraad op het gemeentehuis in Wijk en Aalburg, deed Altena Lokaal van zich spreken door een motie in te dienen voor in ieder geval het behoud van het huidige voorzieningenniveau in de nieuwe gemeente. "Dat is essentieel verbonden met de dorpscultuur", aldus Ribbers.

Dat was niet de eerste gezamenlijke motie van de partijen en wie voorzichtig aan het rekenen slaat, ziet dat lokale partij na de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen misschien wel eens de grootste zou kunnen worden in Altena.

Geen eendagsvlieg
"We hebben aangetoond dat we geen eendagsvlieg zijn", zegt Lokaalbelang-voorzitter Gerard Houben in een reactie. "Als je de trend volgt, zouden we zomaar een grote fractie kunnen worden, maar je ziet nu overal trendbreuken op politiek vlak."

Voor Hoegee is een grote fractie wel het streven. "Met vijf of zes splinterpartijtjes is het geen werken. Kansen verwezenlijken kan allen met een grote partij." Volgens Ribbers moeten de landelijke partijen Altena Lokaal gaan zien als 'een partner waar ze rekening mee moeten houden'. Vooralsnog worden binnen de nieuwe partij de puntjes op de i gezet en tot aan de fusie nemen de drie partijen afzonderlijk hun verantwoordelijkheid in de drie gemeenteraden.

Tom Oostra

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten