VVD wil vinger aan de pols bij icoonprojecten

  •   keer gelezen

WIJK EN AALBURG • Controleren of loslaten? Dat was de vraag die maandagavond centraal stond bij de behandeling van de icoonprojecten in de aanloop naar één gemeente Altena.

Het waren de gezamenlijke VVD-fracties die de discussie tijdens de fusieraad op het gemeentehuis in Wijk en Aalburg aanzwengelden. Robert van Dijk plaatste vraagtekens bij de hoeveelheid icoonprojecten - bijna 30 -, waarmee het komende anderhalf jaar door gemeenten, inwoners en bedrijven geëxperimenteerd gaat worden.

Onoverzichtelijke brij
"Creëren we niet een onoverzichtelijke brij?", hield Van Dijk de aanwezige raadsleden voor. Volgens de Woudrichemse VVD'er vragen de projecten veel ondersteuning van het ambtelijk apparaat en dus geld, terwijl de VVD juist pleit voor een kleine en slagvaardige overheid. "Is het niet beter om uit al die projecten de rode lijn te halen en daarmee aan de slag te gaan?" Met een amendement probeerde de partij vervolgens om de gemeenteraden meer zeggenschap te geven over de icoonprojecten. "We willen kaders stellen, controleren en ook beslissen."

Los van de SGP voelden weinig andere partijen voor het amendement. "Als je gaat experimenten zal niet alles even goed slagen", zei Cees Nieuwenhuizen van de ChristenUnie. "Dat moet je accepteren." Ook CDA en Progressief Altena zitten op die lijn. "Experimenteren is eng", stelde Arno Bouman namens eerstgenoemde partij. "Maar als raden zullen we gepaste afstand moeten houden van de icoonprojecten."

Haaks
Kees de Waal van Progressief Altena vond dat het amendement van de VVD haaks staat op de ideeën die de politiek eerder had over de icoonprojecten. "Discussies in de raad over al deze onderwerpen zijn nou net niet de bedoeling." Van Dijk reageerde in de tweede termijn. "Dan geef ik dit mee ter overdenking: Wil je je controlerende taak als gemeenteraad echt loslaten?" Volgens CDA'er Bouman is er van loslaten geenszins sprake. "Een controlerende taak is iets anders dan over elk detail te willen beslissen."

Ook Wilfried Bouman van de Aalburgse Alliantie ziet niets in het VVD-amendement. "Als we iets aan de burgers geven, moeten we het daar ook laten." Ondanks dat een eerste peiling maandagavond uitwees dat niet veel partijen het amendement zullen steunen, wil de VVD het met een kleine aanpassing wel handhaven in de drie afzonderlijke raden.

Tom Oostra

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten