<p>• Hennepkwekerij aangetroffen aan de Hoefakker in Veen.</p>

• Hennepkwekerij aangetroffen aan de Hoefakker in Veen.

(Foto: Jurgen Versteeg)

Opnieuw hennepkwekerijen ontdekt in loods in Veen: huisvestte eerder ook illegale sigarettenfabriek

  •   keer gelezen   112

VEEN • De politie heeft samen met de gemeente Altena twee hennepkwekerijen aangetroffen in een loods aan de Hoefakker in Veen. Vorig jaar is in hetzelfde pand ook al een hennepkwekerij en een illegale sigarettenfabriek opgerold.

De agenten en ambtenaren bezochten het pand in het kader van een actiedag van de gemeente Altena, waarbij ze diverse panden binnen de gemeente bestuursrechtelijk controleerden. Er was een penetrante lucht te ruiken in de straat, waar de hulpdiensten op aansloegen. Toen de loods waar de geur vermoedelijk uit kwam niet open kon en de eigenaar niet kon komen, heeft de brandweer de deur open gezaagd. In de loods troffen politieagenten twee hennepkwekerijen aan, met in totaal ruim 850 planten.

Naar aanleiding van deze ‘vondst’ hield de politie twee verdachten aan. Een 24-jarige vrouw uit Terneuzen en een 26-jarige man uit Veen, beiden op verdenking van het vervaardigen van softdrugs. Verder nam de politie een auto en een bestelbus in beslag. De politie doet dat als er een vermoeden bestaat dat de verdachten op illegale wijze geld hebben verdiend, er is dan sprake van wederrechtelijk verkregen financieel voordeel. Medewerkers van Enexis ontdekten bovendien dat er vermoedelijk sprake is van diefstal van stroom.

De eigenaar van het pand, een 56-jarige man uit Veen, die later ook ter plekke kwam, kreeg van de politiemensen te horen dat er wederom een hennepkwekerij in zijn pand was aangetroffen en dat hij hierover binnenkort door de recherche wordt verhoord. De kwekerijen zijn na toestemming van een officier van Justitie geruimd. De aangehouden verdachten zijn meegenomen naar het politiebureau en zitten nog vast. Ze worden vrijdag verhoord. Het college heeft in overweging bestuursrechtelijke maatregelen voor 12 maanden te treffen, op grond van het artikel 13b Opiumwet-beleid.

Eerdere vondsten
Vorig jaar leidde de vondst van een opslagloods met sigaretten en tabak in de gemeente West Betuwe, na onderzoek van de douane en de FIOD, naar een illegale sigarettenfabriek in hetzelfde pand. De fabriek was in bedrijf en de elf werknemers uit Oost-Europa werden aangehouden. De sigarettenfabriek was ingericht met een complete productie- en verpakkingslijn. Ook stonden er dozen met 750.000 illegale sigaretten, 21.000 kilo rooktabak en verpakkingsmateriaal. Het vermoeden bestond dat deze fabriek ruim één miljoen sigaretten per dag kon produceren, wat neerkomt op een accijnsnadeel van 243.250 euro per locatie per dag.

Naast de sigarettenfabriek werd ook een hennepkwekerij met 768 planten gevonden. Die werden destijds overgedragen aan de politie.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten