Afbeelding

Wedstrijden op kunstgras gaan gewoon door

Sport 97 keer gelezen

REGIO • Uit een ronde langs de voetbalclubs in het Land van Heusden en Altena blijkt dat er zaterdag en zondag gewoon gevoetbald wordt, ook op de kunstgrasvelden.

Geen enkele club uit de regio met een kunstgrasveld heeft vooralsnog aangegeven wedstrijden te zullen schrappen, nu afgelopen week de discussie over de mogelijke gezondheidsrisico's van velden die zijn ingestrooid met rubberkorrels is losgebarsten. Zembla zond woensdagavond een reportage uit over het onderwerp.

O.a. voetbalverenigingen Woudrichem en Almkerk hebben wel een verklaring van de KNVB op hun website geplaatst. Daarin staat dat de landelijke bond voorlopig de conclusies van het Rijksinstituut voor Veiligheid en Milieu (RIVM) aanhoudt en dat er bij het sporten op met rubberkorrels ingestrooide kunstgrasvelden geen gezondheidsrisico is te verwachten. Het RIVM heeft de KNVB laten weten nog steeds achter de resultaten van deze onderzoeken te staan.

Woudrichem stelt bovendien: "Overigens wordt het nieuwe kunstgrasveld bij v.v. Woudrichem tot nader order alleen voor wedstrijden gebruikt. Er wordt nog niet op getraind."

Kurk
Kozakken Boys stelt op de website dat het op het hoofdveld niet werkt met rubber, maar met kurk. "Het pupillenveld is voorzien van rubber infill. Echter is er bij ons 50 procent minder rubber gebruikt dan bij de traditionele (goedkopere) velden. Dit heeft te maken de korte vezel en het schokpad", aldus de Werkendamse tweededivisionist, die verder aangeeft de discussie op de voet te volgen.

Ook de gemeenten Woudrichem en Werkendam geven aan dat op dit moment geen reden is om te stoppen met het sporten op kunstgrasvelden.

"Hoewel in de uitzending van Zembla niet wetenschappelijk wordt aangetoond dat de rubberen korrels gezondheidsrisico's met zich meebrengen, vindt de KNVB dat het RIVM de bevindingen uit het programma Zembla zorgvuldig moet bekijken en indien nodig vervolgonderzoek moet doen", staat verder te lezen in de verklaring van de KNVB. 

Maandag gesprek
"Meer onderzoek levert meer informatie op. Dat draagt bij aan meer zekerheid over de veiligheid en gezondheid op de Nederlandse velden voor de sporters. De Vereniging Sport en Gemeente (VSG), de instantie die gemeenten en sportverenigingen adviseert over kunstgrasvelden, deelt het standpunt van de KNVB. Aanstaande maandag staat er al een afspraak gepland over kunstgras met onder meer het RIVM, VSG en kunstgrasfabrikanten. De bevindingen uit het programma Zembla worden hier ook besproken."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Afbeelding ter illustratie.
Veerdienst Biesbosch enkele weken uit de vaart na aanvaring met binnenvaartschip Nieuws 17 apr, 10:53
• Meerdere 'Wikkers' wisten prijzen te winnen.
Turnsters van W.I.K. in Wijk en Aalburg worden regiokampioen én seizoenskampioen Sport 16 apr, 15:57
• Archieffoto van Virtus.
Virtus wint in Nieuw-Lekkerland en kan zaterdag kampioen van de tweede divisie worden Sport 16 apr, 14:57

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden