• Zondag was de laatste van drie trainingslopen voor de Two Rivers.
• Zondag was de laatste van drie trainingslopen voor de Two Rivers. (Foto: Two Rivers Marathon)

Bommelerwaard loopt warm voor Two Rivers

  •   251 keer gelezen   Sport

BOMMELERWAARD • Two Rivers Marathon. Niet meer weg te denken van de hardloopkalender. Op zondag 9 februari is de vijfde editie van dit internationale hardloopevenement in de Bommelerwaard. De duizend startbewijzen zijn bijna allemaal vergeven.

In aanloop naar Two Rivers vindt een drietal trainingslopen plaats op een deel van het marathonparcours. Afgelopen zondag startte de derde training vanaf Amadeus in Wellseind. De marathonlopers deden een 30 kilometer run op en neer naar Kerkdriel, de duo-lopers deden een 18 kilometertraining en keerden in Hedel. De route? Geheel over de dijken langs de Maas. In zijn geheel over het Two Rivers parcours.

Van heinde en ver
Een bont gezelschap lopers reisde af naar Wellseind om mee te doen aan de laatste Trainingrun. Zowel uit de Bommelerwaard als van ver daarbuiten. De marathon leeft, de deelnemers lopen er warm voor. "Heel leuk om te zien dat er ruim zestig hardlopers op een zondagochtend samenkomen om op deze mooie dijken te trainen, sommigen hebben er ruim een uur voor in de auto gezeten", vertelt trainer coach André Boel.

Eerste lustrum
De Two Rivers Marathon viert dit jaar het eerste lustrum. De krachtige groei die het evenement kent zet ook dit jaar door. Marco van Leeuwen initieerde het evenement in 2016 samen met Ed Kooijman.

Duizend
"Van een kleine honderd deelnemers tijdens de eerste editie groeien we door naar maximaal duizend lopers dit jaar. Er zijn nu nog zo'n zeventig startbewijzen beschikbaar, dus we zijn bijna uitverkocht. Prachtig om deze grens al in het vijfde jaar aan te tikken", vertelt Van Leeuwen.

Internationaal
Kooijman vult aan: "Vanaf de tweede editie hebben we ook veel buitenlandse deelnemers. Vorig jaar was de winnaar bij de heren Wouter Decock uit België, bij de dames Janicke Brathe uit Noorwegen. Beiden in een parcoursrecord. Inmiddels komt zo'n twintig procent van het deelnemersveld uit het buitenland, uit meer dan vijftien landen. Een geweldige impuls voor de Bommelerwaard!"

Start en finish in hartje Zaltbommel
Dit jaar zijn zowel de start als de finish in hartje Zaltbommel, op de Markt. Het parcours is iets aangepast zodat de lopers zowel in de eerste als de laatste meters door de historische Waterpoort gaan. De lopers maken na de start een lusje door de binnenstad voordat het vertrouwde parcours op de Steenweg wordt opgepakt.

Twee rivieren
Vanuit Zaltbommel gaat de route via de Fiepstunnel naar Bruchem, Kerkwijk en Wellseind. In Wellseind gaan de lopers de dijk op en vandaar loopt de route pal langs de rivieren de Maas en de Waal. Onderweg passeren de lopers Ammerzoden, Hedel, Kerkdriel, Rossum en Hurwenen voordat de Bommelse brug en de finish in Zaltbommel weer in zicht komen.

Experience
"I truly enjoyed the flat, one-looped course, running through the beautiful open landscapes of Bommelerwaard. A different and highly memorable marathon experience!" aldus de Noorse winnares vorig jaar vlak na de finish. Dit jaar komt ze terug om haar titel te verdedigen.

Aftellen
Vanaf nu is het aftellen tot zondag 9 februari. De lopers zitten in de eindfase van hun training, de organisatie zet de laatste puntjes op de 'i'. Op wedstrijddag wordt het evenement door een groep van inmiddels zo'n 170 vrijwilligers in goede banen geleid.

Ook voor supporters is er van alles te beleven, van een bruisend start- en finishgebied en de Sint-Maartenskerk - dat muziek, food en entertainment biedt - tot de verzorgingsposten met een muzikale noot. Op de website www.tworiversmarathon.nl en in de brochures, verkrijgbaar bij deelnemende ondernemers in de binnenstad, is terug te vinden wat er allemaal te beleven valt.
 

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }