Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard

Zwemvereniging Kerkdriel heft zichzelf op

  •   938 keer gelezen   Sport

KERKDRIEL • Het doek valt voor Zwemvereniging Kerkdriel. Met twintig leden heeft de club geen bestaansrecht meer. De meeste leden stappen over naar Zwemvereniging Zaltbommel. Die gaat het zwembad in Kerkdriel erbij huren.

Het besluit om de vereniging op te heffen viel vorige week tijdens de ledenvergadering. Bestuurslid Harm-Jan Voorma licht toe: "We hebben al een paar jaar te maken met teruglopende ledenaantallen. Op een gegeven moment kun je de trainingsfrequentie niet meer volhouden die je wilt bieden om op niveau te blijven."

Ook werd het financiële risico te groot. "Als je twintig leden hebt en er zegt er één op, moet je eigenlijk meteen de contributie van de anderen met vijf procent verhogen. Dat wil je ook niet."

Startgemeenschap
Met de buurclub in Zaltbommel waren er al lange tijd goede contacten. De twee verenigingen vormden bijvoorbeeld samen een startgemeenschap voor wedstrijden. Leden die extra uren wilden maken, maakten over en weer gebruik van elkaars baden en trainingen. 

"De vraag was of we van de twee verenigingen in de Bommelerwaard één wilden maken, maar we hebben ervoor gekozen om ZV Kerkdriel op te heffen. Zo hoefden we de leden van ZV Zaltbommel niet lastig te vallen met dingen als een naamswijziging", zegt Voorma.

Prijzenkast
De club is nog wel een paar maanden bezig met de financiële afwikkeling en het onderbrengen van historisch interessant materiaal bij het plaatselijke museum. "Ook de prijzenkast moet leeg. Oud-leden die hier nog bekers hebben staan, kunnen die ophalen."

De Kreek
Per 1 november heeft ZV Kerkdriel de huur van zwembad De Kreek opgezegd. Komende week is daar de Zwem4Daagse, daarna neemt ZV Zaltbommel de uren op dinsdag- en donderdagavond over. Leden uit Kerkdriel kunnen daar dus blijven wedstrijdzwemmen, als ze lid worden in Zaltbommel.

Zaltbommel groeit
Zwemvereniging Zaltbommel maakt juist een flinke groei door. Voorzitter Joost Claassens: "We hebben inmiddels ruim 140 leden. Met de twee dagen in Kerkdriel erbij wordt er nu vijf dagen per week getraind. We zijn met Sportfondsen in onderhandeling om ook op zaterdagochtend het zwembad te huren."

Positieve spiraal
Waar Zaltbommel de groei aan te danken heeft? "De laatste tijd hebben we vrij veel aan promotie gedaan, en we beschikken over negen superenthousiaste trainers. De sfeer is goed en je merkt dat kinderen die lid worden, ook lid blijven. We hebben nog nooit zoveel leden onder de negen jaar gehad als nu", vertelt Claassens. "Zo kom je steeds meer in een positieve spiraal, het aantal vrijwilligers trekt ook aan."

Precies het omgekeerde gebeurde in Kerkdriel. Voorma: "Ook wij hebben veel reclame gemaakt, maar we zagen Zaltbommel alleen maar groeien en onze vereniging kleiner worden. Een half leeg bad heeft weinig aantrekkingskracht, dus dan loopt het alleen maar harder terug. En ik denk dat het vooruitzicht van een nieuw zwembad in Zaltbommel meespeelt."

Waterpolo
In dat nieuwe bad wil ZV Zaltbommel waterpolowedstrijden organiseren. De voorbereidingen om weer waterpolo te gaan geven, zijn al in volle gang.

Vertraging
"Jammer dat het nieuwe sportcomplex vertraging oploopt door de stikstofproblematiek", vindt Claassens, die bang is dat het niet bij de huidige vertraging blijft. Het mag de positieve stemming niet drukken. "Als je al die blije koppies langs de badrand ziet, weet je waar je het voor doet."

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }