• Mario Blom begon op zijn achtste met jeu de boules.
• Mario Blom begon op zijn achtste met jeu de boules. (Foto: Wilfried Scholtes Tilburg)

Welke Bommelse jeu de bouler mag naar WK?

  •   623 keer gelezen   Sport

ZALTBOMMEL • Twee jeu de boulers uit Zaltbommel maken over twee weken kans om zich te kwalificeren voor de Wereldkampioenschappen pétanque volgend jaar in Prilly Lausanne

Mario Blom is nog maar 21 jaar oud. Frank Veenstra is 42 jaar. Allebei doen ze in het weekend van 16 en 17 november een gooi naar kwalificatie voor het Wereldkampioenschap jeu de boules in Zwitserland.

Finale Masters
Ze zitten niet in hetzelfde team, dus staan op de Finale Masters, in Hilversum, tegenover elkaar. Aan die wedstrijd doen de acht beste teams van Nederland mee, dus de twee Bommelse spelers behoren nu allebei ook al tot de top van ons land. Het winnende team mag naar het WK.

Marina Blom
Mario Blom begon op zijn achtste jaar te spelen bij Jeu de Bommel, de plaatselijk club die op dit moment nog gevestigd is aan de Thorbeckestraat, naast zwembad Akwamarijn. "Ik vond het niet zo leuk om te voetballen", verklaart hij zijn stap. "Een docent van de basisschool, Dick van Gameren, speelde zelf jeu de boules en hij vroeg of ik het leuk vond om eens op de club te komen kijken." Mario kende het spel al; zijn zus Marina Blom was al langer bezig met pétanque en vertegenwoordigde in die tijd Nederland vaak op internationale toernooien en kampioenschappen.

'Monsjeu de Boules'
Al snel bleek de kleine Mario talent te hebben voor het spel en ontwikkelde hij zich tot topspeler binnen de Nederlandse competitie. In het dagelijks levens studeert hij Werktuigbouwkunde op Avans Hogeschool in Den Bosch. Zijn vrije tijd besteedt hij aan zijn sport. Ook zijn bijbaan gaat over pétanque. "Ik ben 'Monsjeu de Boules' voor de Nederlandse Jeu de Boules Bond", legt hij uit. Dat is een (betaalde) functie waarin hij samen met een 18-jarige bouler uit Gorinchem zich inzet voor de promotie van de sport.

Steeds hipper
Het tweetal geeft clinics in het hele land om zo meer mensen warm te laten lopen voor het spel. "Pétanque wordt steeds hipper", vertelt Mario. "In verschillende grote steden zijn 'Boules Bars' geopend. Daar geven we regelmatig clinics, waar veel jonge mensen op af komen. Steeds meer mensen ontdekken dat het echt geen 'ouwe lullen sport' is."

Net zo fanatiek
Frank Veenstra lacht als Mario dit vertelt. Met zijn 42 jaar is hij natuurlijk wel een beetje 'een ouwe lul'. Maar met zijn team is hij net zo fanatiek als het team van Mario. "Op de eerste dag van het toernooi in Hilversum komen we elkaar niet tegen", vertelt Frank. "Maar als beide teams doorgaan, dan staan we op zondag wel tegenover elkaar."

De winnaar van de wedstrijden in Hilversum mag Nederland vertegenwoordiger op de Wereldkampioenschappen volgend jaar in Zwitserland. Elk team dat meedoet aan de grote toernooien bestaat uit drie spelers plus een reservespeler.

Verhuizing
De twee boulers trainen de komende tijd natuurlijk extra hard. Niet op de baan in Zaltbommel, want die voldoet niet aan de officiële wedstrijdeisen. De binnenbaan is niet lang genoeg, niet breed genoeg en niet hoog genoeg volgens NOC NSF normen.

Sportcomplex Watertoren
Daar komt binnen twee jaar gelukkig verandering in, een gegeven waar voorzitter Ben van Eijk van Jeu de Bommel erg blij mee is. De club gaat namelijk verhuizen naar het sportcomplex Watertoren aan de rand van Zaltbommel.

Daar komen binnen- en buitenbanen, die aan alle officiële regels voldoen. "We zijn op dit moment volop in overleg met de gemeente", vertelt Van Eijk. "Tekenen en rekenen om te kijken of we er goed uit kunnen komen."

Handbalvereniging
Jeu de Bommel krijgt een eigen verenigingsgebouw, met daarin ook kleedkamers en douches voor de handbalvereniging. Op het buitenterrein wordt namelijk een multicore speelveld voor de handballers aangelegd. Ook de sportcoaches van de gemeente kunnen daar in de toekomst gebruik van gaan maken.

De Bommelse boulesclub moet in het voorjaar van 2021 het huidige onderkomen verlaten en hoopt dat te kunnen verhuizen.

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }