• Kelvin Bakx (midden) leidde de wedstrijd al tijdens de start.
• Kelvin Bakx (midden) leidde de wedstrijd al tijdens de start. (Foto: Marco Oomen)

Uiterwaardencross-winnaar Kelvin Bakx: 'Ik win normaal gesproken niet heel veel'

  •   181 keer gelezen   Sport

ZALTBOMMEL - De wedstrijd voor de Elite/Beloften/Amateurs/Sportklasse tijdens de Uiterwaardencross was zaterdag overtuigend een prooi voor Kelvin Bakx.

Terwijl een groot deel van de deelnemers nog bezig was met zijn laatste of zelfs één na laatste ronde, stond Kelvin Bakx al klaar om terug te blikken op zijn huzarenstukje. De MijnBAD – Liv/Giant-rijder was gestart met rugnummer 1 en hij deed dat direct eer aan. Bij de derde doorkomst had de 23-jarige Bakx al veertig seconden voorsprong op Noah Vreeswijk.

Daarachter was de strijd gaande tussen Koen van Dijke en Eddy van IJzendoorn, de regerend Europees Kampioen Veldrijden in de categorie Masters 30 tot en met 34 jaar. Laatstgenoemde wist zich in de slotfase alsnog de derde plaats toe te eigenen, maar dat gebeurde ruim een minuut nadat Bakx als eerste de finishlijn op de Waalkade had gepasseerd.

Tevreden
Zelf was de winnaar ook te spreken over de manier waarop hij de winst greep: "Ik ben tevreden over hoe m'n wedstrijd verlopen is. Vorige week in Gieten ging het bij mij een stuk minder. Toen was het eerste deel goed, maar het tweede deel echt slecht. Het was daarvan afhankelijk hoe het vandaag zou zijn."

Klieven
Overigens beleefde de crosser uit Bergen op Zoom geen al te beste generale: "Tijdens het inrijden nam ik in de eerste zandbocht het buitenspoor en sloeg ik gelijk over de kop heen. Twee uur geleden lag het er ook echt slecht bij, het was heel zwaar. Nu lag het er op sommige stukken juist wel lekker bij. Het was helemaal kapot gelopen door de vrouwen, dus ik moest effe klieven door het zand."

Safe
Bakx vervolgt: "Maar dat ging vrij goed. Ik had vrij snel een spoor voor mezelf, dus ik hoefde niemand in te halen. Ik koos ervoor om veel stukken te lopen. Daardoor ben ik iedere ronde wel een beetje uitgelopen op de nummer twee, dus ja; het ging wel lekker. M'n voorsprong was safe, maar op een gegeven moment was het ook wel op. Ik kon het niet verder uitbreiden", aldus Bakx, die niet al te vaak het zoet van de overwinning heeft mogen proeven: "Ik win normaal gesproken niet heel veel. De top-vijf lukt goed, maar winnen lukt maar af en toe. Vorig jaar lukte het in Vorden (Kasteelcross, red.) en nu in deze cross. Normaal gesproken reed ik UCI, dan eindig je als veertigste of zo. Voor mij is het ook leuker om op het podium te eindigen of te winnen. En dat is vandaag gelukt."

De wedstrijd in de klasse Elite-vrouwen/Belofte-vrouwen/Amateur-vrouwen werd gewonnen door Maaike de Heij, voor Meg de Bruyne en Marianne van Leeuwen. Bij de junioren vrouwen won Isa Nomden. De tweede plaats was voor Iris Offerein en derde werd Senne Knaven, één van de dochters van voormalig prof Servais Knaven.

Martin van Hemert

Martin van Hemert
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }