• Jinte Bos hoopt ooit, net als haar voorbeelden Esther Vergeer en Diede de Groot, aan de Paralympics deel te nemen.
• Jinte Bos hoopt ooit, net als haar voorbeelden Esther Vergeer en Diede de Groot, aan de Paralympics deel te nemen. Foto: Lya Cattel

Rolstoeltennisster Jinte Bos uit Zaltbommel bestormt de wereldtop

Sport 931 keer gelezen

Rolstoeltennisster Jinte Bos uit Zaltbommel bezet momenteel de zesde plaats op de wereldranglijst. Desondanks is ze naarstig op zoek naar sponsoren.

zaltbommel • Stel je voor: je wordt gezien als één van de grootste talenten van Nederland, bent in 2018 Nederlands Kampioen geworden, hebt als doelstelling deelname aan de Paralympische Spelen in 2024 en toch heb je enorm veel moeite om sponsors te vinden. Het klinkt best vreemd, maar toch is dat wel degelijk de situatie waar Jinte Bos in verkeert. Het zestienjarige rolstoeltennistalent was pas driekwart jaar actief toen ze door de bondscoach hoogstpersoonlijk werd gescout.

Inmiddels bezet ze de zesde plaats op de wereldranglijst bij de junioren en nam ze afgelopen week zelfs deel aan de World Cup in Israël, waar ze met Team Nederland op de zesde plaats eindigde. Jinte is er door middel van haar sport in geslaagd om met haar beperkingen scoliose en heupdysplasie te leren leven, maar door het gebrek aan financiën dreigt er op termijn een einde aan haar topsportloopbaan te komen.

Gelukt
Toch zal ze zich niet gauw uit het veld laten slaan. Ze heeft in haar leven wel voor hetere vuren gestaan. Zoals bij een van de vele operaties die ze heeft moeten ondergaan. Van tevoren zeiden de doktoren dat ze haar rug nooit meer zou kunnen draaien. "Daar kon ik mee leven, want mijn ribben zaten bijna op mijn bekken, zo scheef zat ik." Drie dagen na de ingreep bleek ze, in tegenstelling tot ieders verwachting, nog wel 'gewoon' haar rug te kunnen bewegen. "Ik vroeg of de operatie wel gelukt was, omdat ik niks aan mijn rug mankeerde, maar dat bleek wel zo te zijn. Zoiets hadden ze nog nooit eerder gezien."

Niveau
Via haar stichting 'Stichting Jinte Wheelchair Tennis' hoopt ze nu nieuwe sponsoren binnen te halen om haar rolstoeltenniscarrière te bekostigen. En dat is nodig: "Aan één toernooi meedoen kost al gauw vijfhonderd euro. En als je gemiddeld vijftien toernooien per jaar wil spelen, gaat het hard. Ik heb nu twee sponsoren voor materiaal en racketbespanningen. Daar ben ik heel erg blij mee, maar ik ben wel nog op zoek naar meer, want als het zo doorgaat kan ik niet op dit niveau blijven spelen."

Kostbaar
En dat zou doodzonde zijn, vindt ook haar hoofdsponsor, moeder Claudia, die overal met Jinte meegaat: "Het is een kostenplaatje waar je naar van wordt: je moet rekenen op minimaal 10.000 euro op jaarbasis. Het zijn niet alleen de toernooien waar je heen moet, maar ook kleding, schoenen, de rolstoel, de afschrijving van de auto, het verblijf op locatie, ga zo maar door. Het zou echt jammer zijn als je een talent verloren moet laten gaan vanwege financiën, maar in mijn eentje kan ik dit niet blijven ophoesten. Daarvoor is het echt te kostbaar."

www.stichtingjintewheelchairtennis.com/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden