Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• De uiterwaardencross in oktober was een succes.
• De uiterwaardencross in oktober was een succes. (Foto: Archieffoto: Lya Cattel)

NK Veldrijden in 2021 in Zaltbommel

  •   712 keer gelezen   Sport

ZALTBOMMEL • Het Nederlands kampioenschap Veldrijden in januari 2021 vindt plaats in Zaltbommel. Daarmee gaat de wens van Stichting Cyclocross Zaltbommel in vervulling.

Woensdag maakte de KNWU het nieuws bekend. De exacte datum wordt later bekendgemaakt; het gaat in elk geval om een zaterdag en zondag.

Nationale toppers
Het NK van dit jaar trok 10.000-15.000 bezoekers. "Dit is dus niet alleen goed nieuws voor ons als organisatie, maar ook voor Zaltbommel. Alle nationale toppers uit het veldrijden zullen tijdens het NK hier naartoe komen", aldus een trotse Robert Schimmer, voorman van Stichting Cyclocross Zaltbommel.

Stadspromotie
Hij ziet al voor zich hoe de dijken vol zullen staan met liefhebbers. "Het is ook een stukje stadspromotie en we zullen zeker landelijk in de publiciteit komen."

Kort geleden
Schimmer kreeg het goede nieuws vrijdag te horen. "Hier zijn we natuurlijk heel erg blij mee! Dit was onze ambitie vanaf het begin." Dat begin is nog maar kort geleden: in januari vorig jaar vond de eerste Uiterwaardencross plaats. Toen was het nog een regionale wedstrijd. Het streven was om dit jaar de opstap te maken naar KNWU-gekwalificeerde wedstrijden, maar dat gebeurde afgelopen oktober al.

Parcours
De wielerunie was zeer onder de indruk van wat de organisatie in twee jaar tijd had bereikt. De professionele opzet en de ligging van het parcours - in de uiterwaarden én dicht bij de historische stadskern met een mooie kasseistrook op de Waalkade - maakten de keuze voor 2021 niet zo moeilijk. Zo wist Zaltbommel de andere kandidaat, Breda, af te troeven.

Enthousiasme
"De bond was ook erg te spreken over de flexibiliteit van de organisatie en het enthousiasme van de vrijwilligers, toeschouwers en sponsors tijdens de dag", vertelt Schimmer.

Topcompetitie
Het parcours voor het NK zal in grote lijnen hetzelfde zijn als tijdens de cross van afgelopen oktober. Ook dit najaar en in het najaar van 2020 staan deze cyclocrosswedstrijden op de agenda.

Schimmer legt uit: "We waren afgelopen editie een nationale wedstrijd, dit jaar en volgend jaar worden we onderdeel van de topcompetitie, het hoogst haalbare niveau binnen de KNWU. De wedstrijd van 2020 wordt een soort 'pre-NK'. Bij het NK zelf zal het parcours waarschijnlijk nog iets afwijken."

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }