• Jesse Vriend voordat hij uitviel.
• Jesse Vriend voordat hij uitviel. (Foto: Michel Pichot du Plessis)

Pech teistert Team Stehmann-Viking tijdens Alternatieve Elfstedentocht

  •   229 keer gelezen   Sport

TECHENDORF • Voor Team Stehmann-Viking was deze editie van de Alternatieve Elfstedentocht er één om heel snel te vergeten. Van de vier rijders van de ploeg van Mario Donker reed door diverse omstandigheden niet één de tweehonderd kilometer lange tocht uit.

De periode van Team Stehmann-Viking op de Weissensee was voorafgaand aan de Alternatieve Elfstedentocht uitstekend verlopen. Met twee top-twintig-noteringen liet Jesse Vriend zien dat hij op natuurijs ook nog altijd prima uit de voeten kan. Dat deed hij een jaar eerder ook al, door middel van een zeventiende plaats tijdens het ONK.

Ook Sjors van der Meer, Danny Stam en Robert van Dalen droegen dit jaar hun steentje bij, dus ongeacht de prestaties tijdens de Alternatieve Elfstedentocht (AES) was de Weissensee-cyclus voor Donker al geslaagd. En dat was maar goed ook, want de dag van die derde KPN Grand Prix-wedstrijd was de minst gelukkige van alle dagen.

Ontsteking
De miserie begon bij het ontbreken van Robert van Dalen. Hij had in aanloop naar 'de Alternatieve' een ontsteking in zijn knie opgelopen en was daardoor genoodzaakt om zijn deelname te annuleren.

Tactiek
Daardoor verschenen er woensdagochtend niet vier maar drie Stehmann-Viking-rijders aan het vertrek op het legendarische Oostenrijkse meer. Het was de bedoeling dat Vriend en Van der Meer allebei zouden proberen om mee te zitten in een vroege ontsnapping. Danny Stam zou zich in het eerste deel van de wedstrijd verschuilen in het peloton, om zodoende te kijken hoe ver hij kon komen.

Twee keer gevallen
De opdracht van Vriend en Van der Meer bleek lastig, temeer omdat het tempo erg hoog lag. Desalniettemin slaagde Van der Meer erin om met een mooi groepje te ontsnappen. Helaas kwam hij daarin tweemaal ten val en was het daardoor voor hem einde wedstrijd.

Blaar
Vriend wist zich niet te ontworstelen aan het peloton en ook hij kampte met fysiek ongemak. Vanwege een blaar op zijn hak, reed hij zijn rug vast, waardoor ook hij genoodzaakt was de wedstrijd voortijdig te verlaten.

Schaats in zijn knie
Daarmee was enkel nog Stam namens de Stehmann-Viking-formatie in koers. Hij slaagde erin om lange tijd in het peloton te blijven zitten, totdat hij opgeschrikt werd door een val van zijn voorganger. Stam kreeg tot overmaat van ramp diens schaats in zijn knie en moest de strijd na 140 kilometer staken.

Schrik
Donker was getuige van de val en de nasleep en de schrik sloeg hem logischerwijs dan ook om het hart. Tot zijn opluchting viel de schade, wonder boven wonder, enorm mee: "Op Robert na gaat het met iedereen weer prima. Ze zijn weer volop in training en ik hoop dat iedereen goed herstelt."

Na de turbulente periode op de Weissensee resten de manschappen van Team Stehmann-Viking nog drie wedstrijden voor de KPN Marathon Cup. Tussentijds staat van 18 tot en met 25 februari ook nog een GP-cyclus met drie wedstrijden in het Zweedse Luleå op het programma.

Martin van Hemert

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }