• Robert van Dalen tijdens een eerdere wedstrijd in Heerenveen.
• Robert van Dalen tijdens een eerdere wedstrijd in Heerenveen. Foto: Michel Pichot du Plessis

Stehmann-Viking-ploeg mist slag tijdens bloedsnelle race in Thialf

Sport 52 keer gelezen

HEERENVEEN/ZALTBOMMEL • Voor de Stehmann-Viking-formatie eindigde de marathonschaatswedstrijd in Thialf zaterdag teleurstellend. Robert van Dalen was met zijn 26e plaats de best geklasseerde rijder.

De tiende KPN Marathon Cup-wedstrijd vond zaterdag plaats in schaatstempel Thialf in Heerenveen. Het recente verleden heeft uitgewezen dat er altijd hard gereden wordt en dat was, voorafgaand aan de topdivisie-wedstrijd, al duidelijk te zien tijdens de dameswedstrijd. De vier Stehmann-Viking-rijders waren ervan op de hoogte dat hen een wedstrijd met een moordend tempo stond te wachten.

Het duurde dan ook niet lang of de eerste ontsnappingspoging was een feit.

Voorin
Danny Stam voelde zich niet helemaal fit. Hij zou kijken hoe het zou gaan. Sjors van der Meer en Robert van Dalen nestelden zich mooi voorin in het peloton. Jesse Vriend had het daarentegen zwaar. Hij kreeg kramp en moest de strijd voortijdig staken.

Slag gemist
Met nog zeventig ronden te gaan sprong er een groep weg. Zij kregen snel een voorsprong van een meter of honderd. De snelheid van deze zestienkoppige groep was hoog en dat leidde tot een ronde voorsprong. Helaas had het drietal van Team Stehmann-Viking de slag gemist.

Van der Meer kwam daarna goed in de wedstrijd te zitten. Hij nestelde zich voorin om zo ook te proberen mee te springen als er weer een groep poogde te vluchten. Stam hield zich rustig, maar kwam toch steeds beter in de race.

Bel
Het bleek tevergeefs. De snelheid bleef erg hoog en de wedstrijd viel niet meer stil. Met nog dertig ronden te gaan kwam Stam steeds verder voorin het peloton te zitten. Van Dalen wist zich bij Stam te voegen voordat het peloton de bel op elf ronden kreeg.

Van Dalen pakte plek 26 en Van der Meer eindigde als 42e. Stam liet de sprint lopen en kwam op plek 48 over de streep.

In de laatste ronde was het Bart Swings die een spetterende versnelling plaatste. De Belg ging er in de supersnelle wedstrijd, met een gemiddelde rondetijd van laag in de 30 seconden (30,3), met de winst vandoor. Sjoerd den Hertog finishte als tweede en Michael kwam als derde over de streep.

Amsterdam
Volgende week staat in Amsterdam de elfde wedstrijd in de KPN Marathon Cup-cyclus op het programma. Dat is tevens de laatste wedstrijd voordat de Stehmann-Viking-ploeg zijn kunsten mag gaan vertonen op het natuurijs van de Weissensee.

Martin van Hemert

Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23