Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• V.l.n.r.: Tom de Koning, Chris Emans, Lennart Veldhuijzen en Jeroen Hofhuis.
• V.l.n.r.: Tom de Koning, Chris Emans, Lennart Veldhuijzen en Jeroen Hofhuis. (Foto: Lya Cattel)

'Het wordt natuurlijk een hel'

  •   724 keer gelezen   Sport

AMMERZODEN • Eind januari rijden vier collega's van Wonen & Welzijn de Alternatieve Elfstedentocht. Het belooft op voorhand een hels karwei te gaan worden. Maar ze weten waarvoor ze het doen: Make-A-Wish Nederland.

"Het is niet echt gekkenwerk. Maar het grenst er wel aan." Met die woorden typeert Wonen & Welzijn-directeur Chris Emans (50) het avontuur dat hij, samen met zijn compagnon Lennart Veldhuijzen (32) en zijn twee werknemers Jeroen Hofhuis (46) en Tom de Koning (26), gaat ondernemen.

Een maand geleden
En aangezien de vier pas een maand geleden zijn begonnen met trainen, is die omschrijving waarschijnlijk niet ver bezijden de waarheid. Waar professionals al alle mogelijke moeite hebben om de tweehonderd kilometer lange tocht over de Weissensee uit te rijden, geldt dat voor amateurs, die weinig affiniteit met de schaatssport hebben, natuurlijk dubbel en dwars.

Bambi
Vier weken geleden bond het viertal voor de eerste keer de noren onder. En dat ging veelal gepaard met vallen en... vallen. Vooral Emans was vaker liggend dan staand op het ijs te vinden, vertelt De Koning schaterlachend: "Heb je de film Bambi weleens gezien? Nou, zo zag het eruit. Ik kon me totaal niet voorstellen dat het ooit goed zou gaan komen." Ook Emans zelf had daar zo zijn bedenkingen bij: "Het was een ramp", geeft hij grif toe.

Met sprongen vooruit
De vier trainen inmiddels iedere week één, en soms twee keer, afwisselend op de ijsbanen van Eindhoven en Breda en gaan naar eigen zeggen met sprongen vooruit. Wat heet; twee weken geleden werd op de Facebookpagina die speciaal voor deze actie is opgericht met trots vermeld dat er niemand was gevallen. Het sterkt de vier om door te zetten.

Make-A-Wish
En al is het niet voor zichzelf, dan is het wel voor Make-A-Wish Nederland, het goede doel dat op een later moment aan de actie is verbonden. Met die stichting maakte Veldhuijzen zo'n vijftien jaar geleden kennis, toen een inmiddels overleden vriend van hem één van zijn laatste wensen in vervulling zag gaan.

Sinds het viertal het initiatief aan Make-A-Wish kenbaar maakte, loopt de inzamelingsactie als een tierelier. Het streefbedrag van 1500 euro is ruimschoots overtroffen en als het aan Veldhuijzen en De Koning ligt, is ook het dubbele van dat bedrag haalbaar. Emans doet er vervolgens nog een schepje bovenop: "Ik verwacht dat we tussen de 4000 en 5000 euro eindigen."

Aan de gang
Waarop Veldhuijzen verbaasd reageert: "Ja? Denk je? Want dan zullen we nog wel wat dingen moeten gaan doen." "Nou, dan doen we dat toch?", countert Emans. "Hoe hoger je de lat legt, hoe hoger je uiteindelijk ook zal eindigen. Er zijn nog genoeg mensen die zouden storten maar dat nog niet hebben gedaan. En ik ga zelf ook nog wel aan de gang."

Doorzetters
Aan motivatie en overtuiging ontbreekt het de vier niet, weet ook Emans: "Degenen die het gaan doen zijn doorzetters, sportieve mensen, dus ik denk dat we écht een serieuze kans hebben om het te halen. Maar ik snap ook wel; het wordt natuurlijk een hel. Als je vijftig kilometer geschaatst hebt, denk je al 'pfoe, wat ver'. Als je er honderd geschaatst hebt, doet echt alles zeer. En dan moet je er nóg honderd. Dat wordt wel een drama. Maar het wordt misschien ook een ervaring die we de rest van ons leven niet meer gaan vergeten. En als je dan toch zo'n prestatie gaat leveren en daarmee ook nog eens iets voor het goede doel kunt betekenen, dan vind ik dat fantastisch."

Martin van Hemert
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK