Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Robert van Dalen (nummer 31) in actie in Heerenveen.
• Robert van Dalen (nummer 31) in actie in Heerenveen. (Foto: Michel Pichot du Plessis)

Stehmann-Viking houdt zich knap staande in afvalrace

  •   40 keer gelezen   Sport

HEERENVEEN/ZALTBOMMEL • Robert van Dalen heeft zaterdag in Thialf wederom zijn waarde bewezen. De rijder van Stehmann-Viking reed in een loodzware Topdivisie-wedstrijd naar een 23e plaats.

De rijders van de Zaltbommelse hoofdsponsor Stehmann reisden zaterdag af naar Heerenveen. In het compleet vernieuwde Thialf stond namelijk de vierde wedstrijd om de KPN Marathon Cup op het programma. De wedstrijden in de schaatstempel van Nederland leveren doorgaans snelle en harde wedstrijden op en ook deze editie vormde daarop geen uitzondering. 

Aanvallend
Vanaf het begin werd er aanvallend gereden. De mannen van Team Stehmann-Viking zaten goed voorin het peloton. 

Ontsnappingen waarvan onder andere Danny Stam en Robert van Dalen onderdeel waren, ontkwamen niet aan de greep van de A-Ware-ploeg. Onder aanvoering van oud-Olympisch Kampioen Jorrit Bergsma, schroefden de manschappen van ploegleider Jillert Anema het tempo flink op. Plotsklaps kwam in de 65e ronde Sjors van der Meer ten val. Hij baalde hier ontzettend van, gezien zijn resultaten van de voorbije weken. 

Voorin
Ondertussen zaten Van Dalen, Stam en Jesse Vriend nog altijd voorin. Een driekoppige groep die drie verschillende ploegen vertegenwoordigde, sloeg binnen korte tijd een groot gat. Een groep vluchters uit het peloton wilde zich bij de drie voegen en ook Stam deed een verwoede poging om aan te sluiten. Dat lukte, maar de aanvalspoging had te veel kracht gekost, waarna hij weer werd teruggepakt. Met nog 25 ronden te gaan moest Stam de strijd definitief opgeven. 

Hoge snelheid
Het was dus aan Vriend en Van Dalen om de kleuren van Stehmann-Viking te verdedigen. De twee Stehmann-Viking-rijders hadden de grootst mogelijke moeite om zich in de tweede groep van het peloton te handhaven. Door de hoge snelheid, van gemiddeld 30,6 seconde per ronde, waren er nog slechts 23 man in koers. Vriend en Van Dalen moesten met nog drie andere rijders lossen uit het peloton.

Bij Vriend was de pijp na 105 ronden echt leeg en hij moest de strijd staken. Van Dalen zat nog wel in koers, maar reed achterin het peloton. Met nog acht ronden te gaan moest Van Dalen volgens de regels de wedstrijd verlaten, maar niet voordat hij op een zeer verdienstelijke 23e plek werd geklasseerd. 

Spectaculaire afvalrace
De wedstrijd in Thialf was wederom een spectaculaire afvalrace, waarin ook weer goed te zien was dat de vier grote ploegen de lakens uitdelen. De ploegleiding toont zich dan ook tevreden: "Hoewel de uitslagen het niet altijd laten zien, houdt een kleine ploeg als Stehmann-Viking zich sterk staande tussen dat grove geweld. We zijn nog steeds een opleidingsteam en de jongens ontplooien zich goed. Ze rijden zich iedere week weer knap in de kijker", zegt ploegleider Mario Donker.

Zaterdag staat de wedstrijd in Haarlem op het programma. Dat is de laatste wedstrijd voordat de marathon-vierdaagse plaatsvindt; een loodzware cyclus van vier wedstrijden in evenzoveel dagen. De finale op zondag is te volgen via Studio Sport op de NPO. Alle overige wedstrijden zijn te volgen via de livestream op www.schaatsen.nl/marathon

Martin van Hemert

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK