• In het Stehmann-Viking-pak Danny Stam (been- en helmnummer 59).
• In het Stehmann-Viking-pak Danny Stam (been- en helmnummer 59). Foto: Michel Pichot du Plessis

Team Stehmann-Viking pikt draad op na valse seizoensstart

Sport 68 keer gelezen

DEVENTER • Voor marathonschaatsteam Stehmann-Viking was het zaterdag zaak om zich te revancheren voor de valse start die de openingswedstrijd opleverde. Dat lukte glansrijk, door middel van twee rijders in de top-dertig.

Na de zware seizoensopener in Amsterdam, waar slechts negen rijders de 125 rondes haalden, reisde Team Stehmann-Viking zaterdag af naar Deventer voor de tweede wedstrijd in de strijd om de KPN Marathon Cup. Men hoopte vooraf op een ander verloop dan de week ervoor en die hoop werd, gelukkig, bewaarheid.

Lont in het kruitvat
Het ijs van 'De Scheg' wordt gezien als één van de lastigere van de Marathon Cup-kalender, wat doorgaans mooie en zware wedstrijden oplevert. Frank Vreugdenhil was de eerste die het lont in het kruitvat stak. De AB Vakwerk-rijder probeerde vanaf de start al weg te springen, maar die poging was gedoemd te mislukken.

Meespringen
De ontsnappingen volgden elkaar in een rap tempo op. De manschappen van ploegleider Mario Donker reden in die fase heel attent voorin mee. Zij wisselden elkaar goed af om mee te springen met de groepen die probeerden weg te rijden.

Op avontuur
Danny Stam was de eerste die meesprong met een groep die op avontuur wilde gaan. De rest van de ploeg bleef in het peloton goed op elkaar letten en rekende de vluchters in. Gelijk daarna sprong er weer een groepje weg en nu was het Robert van Dalen die erbij zat. Hierna was het Sjors van der Meer die het ging proberen en daarna deed opnieuw Stam een verwoede poging.

Jesse Vriend hield zich ondertussen nog rustig en moest eerst even warm draaien. De uitlooppogingen volgden elkaar snel op waardoor de snelheid in het peloton bleef. Het ijs was klaarblijkelijk te goed om tot een geslaagde ontsnapping te komen.

Van der Meer had het na 35 ronden zwaar en kwam niet lekker in de wedstrijd. Een paar ronden later moest hij het peloton laten lopen. Hoogkarspelaar Vriend kwam daarentegen steeds beter in de wedstrijd. Hij sprong ook een aantal keren mee met een groep. Helaas voor hem lukte het niemand om weg te komen.

Harde val
In de finale zag de ploegleiding dat er nog maar weinig jongeren in het peloton zaten. Daardoor had Stam goede papieren om de beste jongere van de dag te worden. Hij zocht de andere jonge rijders op en hield ze in de gaten. Vriend en Van Dalen hielpen hem daar vakkundig bij, maar helaas kwam Stam op zes ronden voor de finish hard ten val. Stam reed tot dat moment een dijk van een wedstrijd, maar de beloning daarvoor bleef uit.

22e en 23e
Na die val kon Vriend nog kans maken op de prijs voor de  beste jongere. Ook dat was te mooi om waar te zijn. In de sprint bleek Daniel Niero ook nog bij de jongeren te horen en zo werd Jesse tweede in de strijd voor beste jongere van de dag en 22e in de daguitslag. Van Dalen finishte één plaats daarachter en Stam, die geen schade aan zijn val overhield, staat als 41e geclassificeerd. Gary Hekman haalde de dagzege binnen, voor Sjoerd den Hertog en Arjan Stroetinga.

Zeer tevreden
Al met al was het een mooie wedstrijd voor Team Stehmann-Viking. De ploegleiding was dan ook zeer tevreden met dit mooie resultaat in deze zware wedstrijd met een gemiddelde rondetijd van 31,6 seconde. Er stonden dan ook maar 34 rijders in de uitslag die de 125 ronden completeerden en daarbij hoorden dus twee Stehmann-Viking-rijders. 

Volgende week staat op de Vechtsebanen in Utrecht de derde wedstrijd in de KPN Marathon Cup-cyclus op het programma.

Martin van Hemert

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden