• In het blauw: links Danny Stam, rechts Robert van Dalen.
• In het blauw: links Danny Stam, rechts Robert van Dalen. Foto: Michel Pichot du Plessis

Team Stehmann-Viking maakt topdivisiedebuut

Sport 182 keer gelezen

AMSTERDAM • Het Stehmann-Viking-marathonschaatsteam heeft zaterdag haar debuut in de topdivisie gemaakt. De formatie van ploegleider Mario Donker kon gelijk vol aan de bak in de zware slijtageslag die de seizoensopener opleverde.

Na maanden van trainen, trainen, trainen en nog eens trainen stond zaterdag voor het team de allereerste wedstrijd in de topdivisie op het programma. De opener van de KPN Marathon Cup-cyclus vond traditiegetrouw plaats op de Jaap Edenijsbaan in Amsterdam.

Dubbel spannend
Waar de seizoensouverture altijd al een spannend moment is, was dat nu dubbel het geval bij het Stehmann-Viking-team. Van de vier rijders die vorig seizoen nog op een niveau lager actief waren, is met Jesse Vriend slechts één rijder overgebleven. De Hoogkarspelaar krijgt dit seizoen bijval van Danny Stam, Sjors van der Meer en de ervaren Robert van Dalen uit Giessen.

Bovendien is dit de eerste wedstrijd op het hoogste marathonschaatsniveau voor de ploeg die wordt gesponsord door Stehmann Sport uit Zaltbommel en schaatsfabrikant Viking. Van een geoliede machine kan dus nog geen sprake zijn.

Ontsnapping
In de openingsfase van de wedstrijd kwam dat tot uiting. De rijders van team Stehmann-Viking reden desalniettemin attent mee en wisten zich goed in het peloton te handhaven. Danny Stam sprong na zo'n vijftien ronden met een groep van acht man mee. Het jagende peloton deed die uitlooppoging al snel teniet.

De ontsnappingen bleven elkaar in een rap tempo opvolgen. Na 25 ronden sprong er een grote groep weg. Kort daarop besloot Stam om jacht te gaan maken op die kopgroep en hij slaagde in zijn achtervolging.

Dubbelen
De talrijke kopgroep wist het peloton de 'dubbelen' (op een ronde achterstand te zetten, red.) en aangezien de ontsnapte groep groter was dan het peloton, moest het peloton, met daarin Van Dalen, Vriend en Van der Meer na zo'n veertig ronden, de wedstrijd verlaten.

Stam moest na een aantal versnellingen de groep laten lopen. Uiteindelijk waren er slechts negentien rijders die de uitputtingsslag overleefden. In de eindsprint was Sjoerd den Hertog de snelste.

Goede start
Ondanks het feit dat de rijders van Team Stehmann-Viking de wedstrijd vroegtijdig moesten verlaten, kijkt de ploegleiding terug op een goede start van het seizoen. Volgende week zaterdag in Deventer is het te hopen dat zich een wedstrijd ontvouwt waarin meer rijders de finish halen.

Martin van Hemert

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden