Gerard Bambacht is met Oranje wél aanwezig op een groot toernooi.
Gerard Bambacht is met Oranje wél aanwezig op een groot toernooi. (Foto: Martin van Hemert)

Zuilichemmer Gerard Bambacht had op meer speeltijd gehoopt

  •   506 keer gelezen   Sport

ZUILICHEM/ZEIST • In Zeist is het EK CP-voetbal momenteel in volle gang. Oranje beschikt met Gerard Bambacht over een ideale pinchhitter, al zag hij dat zelf liever anders.

Waar we het de voorbije weken nog moesten doen zonder Nederland op een internationaal toernooi, presteert het 'andere' Oranje wél naar behoren. Het CP-voetbalteam (Cerebrale Parese, wat letterlijk 'hersenverlamming' betekent) won de eerste twee duels en mede daarom heeft Oranje op deze broeierige zondagmiddag aan een overwinning genoeg om zich te kwalificeren voor de halve finales.

Het CP-voetbal is dezer dagen, bij vlagen, een verademing; geen onnodig gerollebol, geen tegenstanders kaarten aannaaien, geen commentaar op de leiding. Sportiviteit staat tijdens dit toernooi duidelijk torenhoog in het vaandel, maar dat neemt niet weg dat men bloedfanatiek is. En dat geldt zéker voor Gerard Bambacht. De 19-jarige international uit Zuilichem was twee jaar geleden al present tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro en ook onder de nieuwe bondscoach behoort hij tot de selectie voor een prestigieus toernooi.

Goed bezig
Het is een teken dat de Zuilichemmer goed bezig is, maar toch kan het hem nauwelijks bekoren. Hij wil belangrijk zijn, minuten maken en vooral: in de basis starten. Toch zit dat er ook in deze derde groepswedstrijd niet in. Al na 24 seconden opent Nederland de score en in het restant van de eerste helft wervelt Oranje over Noord-Ierland heen richting een 5-0 ruststand.

Bambacht valt de laatste tien minuten in en bekroont zijn invalbeurt terloops met een voor-assist voor zijn Vianense slaapkamergenoot Martijn Loeffen. Toch kon 'Bambi' zijn teleurstelling na afloop van het met 7-0 gewonnen duel amper verbergen: "Op zich ging het bij mij vandaag wel goed, maar het is jammer dat ik maar tien minuten mocht spelen. Ik had op meer speeltijd gehoopt."

Die kans dient zich wellicht woensdag aan, wanneer Nederland in het onderlinge treffen met Ierland bepaalt wie er groepswinnaar wordt.

Een ongekende luxe voor de ploeg van bondscoach Max Raeven, die Bambacht's plaats op de reservebank als volgt verklaart: "Ik zeg weleens dat hij onvoorspelbaar is. Soms gaat dat de goede kant op en soms de verkeerde kant. Hij toont met zijn versnellingen lef en dat is het onvoorspelbare dat we graag willen hebben. Dat moet-ie vaker laten zien. Hij is nog jong, hij kan scoren en dat kan belangrijk worden in sommige fases. Maar hij weet ook dat dit Oranje is en niet vv 'Zuulichem' 2. Dit is het hoogst haalbare op CP-voetbal-niveau. Dan spelen degenen die het beste tegen een bepaalde tegenstander kunnen spelen. De ene keer is dat Gerard, de andere keer iemand anders."

Martin van Hemert

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK