Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard

Luuk Baselmans (16) jongste winnaar ooit bij schaaktoernooi

  •   181 keer gelezen   Sport

NIEUWAAL • De zestienjarige Luuk Baselmans uit Tilburg heeft het open schaaktoernooi van Zaltbommel Zuilichem Combinatie gewonnen.

Het toernooi, dat inmiddels een traditie mag worden genoemd, trok 34 deelnemers. Dit jaar speelden er geen titelhouders mee. Nadat er drie vierkampen waren gespeeld werden de spelers op grond van hun tot dan toe behaalde resultaten ingedeeld in twee groepen van 8 en twee groepen van 9. 

Jongste ooit
Het toernooi leverde de jongste winnaar ooit op. De 16-jarige Luuk Baselmans uit Tilburg toonde zich met 6,5 uit 7 de sterkste. Elmer van Veenendaal, een speler die vrijwel jaarlijks in de top eindigt, werd dit keer tweede met een half puntje minder.

Er viel ook een speler van de organiserende vereniging Zaltbommel Zuilichem Combinatie in de prijzen. Nico van Brakel werd samen met Carlos Preuter gedeelde derde met 4 uit 7.

Populair toernooi
Het toernooi is overigens erg populair bij de schakers, vooral bij degenen die al eerder hebben meegespeeld. Enkele schakers hadden zich met excuses en heel veel spijt afgemeld en Jan Kwakernaak uit Giessenburg had er een fietstocht van twee uur voor over om mee te kunnen doen. Hij werd met Pim Blijlevens uit Helmond gedeeld vijfde met 3 uit 7.

Wim van Oostrum, de enige deelnemer die alle 22 edities heeft meegespeeld, werd zevende en om de hoofdgroep compleet te maken: David Berendsen uit Krimpen aan den IJssel werd achtste.

Favoriet wordt derde in groep 2
Groep 2 werd een gedeelde overwinning voor Rudy Simons en Johan Wuijts met 5 uit 7. Michele Montenegro en Hamoen Habibi werden op een half punt gedeeld derde. Voor Hamoen viel het enigszins tegen. Op grond van zijn rating, de hoogste van alle deelnemers, was hij favoriet voor de toernooioverwinning.

Beste dame
Dewi Vermeulen eindigde het hoogst van de twee dames die meespeelden. Ze werd zesde met 3 uit 7. De andere dame in het gezelschap, Lena de Kraker, won met overmacht groep 3. Ze scoorde 8 uit 9. Remco van Brakel werd op een vol punt tweede en Paul van den Berg uit Goirle werd met 6 uit 9 derde.

Maximale score
Groep 4 werd met een nog grotere overmacht gewonnen door Tom Furstenberg uit Vught. Hij behaalde de maximale score: 9 uit 9. 

Sponsors
Het toernooi werd mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Van Voorden Stichting uit Zaltbommel, Van Noord Accountants uit Zaltbommel, Teeuwen uit Zuilichem en café/cafetaria Ons Trefpunt uit Nieuwaal. Wim van Riessen verdient een enorme pluim voor zijn al jarenlang niet aflatende inzet om het toernooi tot een succes te maken en Maarten de Wit voor zijn perfecte wedstrijdleiding.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK