• Opperste concentratie tijdens het spel, gezelligheid voor en na.
• Opperste concentratie tijdens het spel, gezelligheid voor en na. Foto: aangeleverd

Bridge: concentratie en gezelligheid

Sport 337 keer gelezen

GAMEREN • Als je bridge niet kent lijkt het onbegrijpelijk, maar het is door iedereen te leren. Ken je het eenmaal, dan zie je dat bridge blijvend een uitdagend spel is. Wim van Zuilekom van ZBC geeft een inkijkje.

Iedere donderdagavond komen de bijna honderd leden van de Zaltbommelse Bridgeclub (ZBC) bij elkaar in Gambora in Gameren. Al negentig jaar lang; in september wordt het jubileum gevierd. Vanaf 19:30 uur stroomt de zaal vol en is er eerst tijd voor koffie en bijkletsen. Theo, één van de leden: "Uitstekende sfeer hier, ik blijf hier nog heel lang kaarten."

24 spellen
Stipt om 20:00 uur zit iedereen aan de juiste tafel klaar voor een avondje competitie. Op alle tafels liggen spellen klaar, de kaarten zijn van tevoren geschud en verdeeld. Aan een tafel spelen twee paren vier spellen tegen elkaar, binnen dertig minuten. Daarna wordt er van tafel gewisseld en speel je samen met jouw partner tegen een ander paar. Op jouw eerste tafel spelen andere paren de spellen die jij net hebt gespeeld. In totaal speel je aan zes tafels met halverwege een pauze.

Muisstil
Zo gauw het spelen begint, wordt het muisstil. Geconcentreerd proberen de bridgeparen zo goed mogelijk te spelen. Is een spel gespeeld, dan is er even ontlading, maar het volgende spel wacht alweer. 

Verrassend
Henri: "Ik bridge al jaren, en iedere avond kom je weer verrassende spellen tegen. Je blijft leren." Rien: "Heerlijk om af en toe eens een gokje te wagen. Soms gaat het mis, maar in zeventig procent van de gevallen gaat het goed."

Uitslag
Aan het eind van de avond wordt er weer gezellig wat gedronken. Iedereen is benieuwd naar de uitslag. Per spel zijn de resultaten met een computerkastje naar een centrale computer gestuurd. De paren die onderaan zijn geëindigd, worden het eerst genoemd. Voor de anderen stijgt de spanning.

Opgenomen in de groep
Is de uitslag bekend, dan volgt er applaus. Er wordt nagepraat over de spellen of wat er in elkaars leven speelt. Mensen kennen elkaar vaak al jaren en nieuwelingen worden ogenblikkelijk opgenomen in de groep.

Rieki: "Het resultaat is niet het belangrijkste, ik heb gewoon iedere donderdag een fijne avond."

Denksport
Bridge is een denksport, die gespeeld wordt met paren. Belangrijk zijn logica, geheugen en concentratie. Ga je voor zekerheid of ga je voor die kleinere kans op een topresultaat? In een cursus leer je het spel vanaf de basis. Ervaring met kaarten is mooi meegenomen, maar beslist niet nodig.

Bieden
Bridge lijkt op spellen als klaverjassen en rikken, maar met een extra onderdeel. Vóór het spelen moeten de paren gaan bieden. Wie het hoogste aantal slagen denkt te halen, is de uitdager.

Het bieden gaat zonder woorden. De twee spelers van een paar zien elkaars kaarten niet en proberen met behulp van speciale biedkaarten elkaar te vertellen hoe sterk ze zijn en in welke kaartkleur. Hoe hoger je biedt, hoe meer punten je haalt als het je het aantal slagen haalt. Het klinkt ingewikkeld, maar het principe wordt vrij snel duidelijk tijdens de les.

Dertien slagen
Daarna begint het spel zelf, waarbij dertien slagen te behalen zijn. De aas is de sterkste kaart en de 2 is de zwakste. Maar let op, als een speler geen kaart meer heeft van een kleur, dan mag hij een troef spelen. Als bijvoorbeeld ruiten troef is en je speelt schoppenaas, dan verlies je die slag aan een ruitentwee. Je moet bij het spelen proberen het aantal slagen te behalen dat je geboden hebt. Haal je meer? Dan krijg je extra punten. Haal je minder, dan krijg je minpunten.

Cursus
In oktober start de jaarlijkse cursus voor beginners. Mensen die al bridgen en aan willen haken, kunnen vrijblijvend meedoen met de zomerbridge, iedere donderdagavond om 19.45 uur vanaf 24 mei t/m 30 augustus.

Meer informatie: schrijf een e-mail naar Anneke Dekker: zbcbridge@gmail.com.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Controle op foutparkeren en het dragen van gordels in Meerkerk; ook acties in Ameide en Lexmond aangekondigd 112 19 apr, 10:07
Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden