• Joep van de Wetering, steeds op zoek naar balans tussen lef en overmoed.
• Joep van de Wetering, steeds op zoek naar balans tussen lef en overmoed. Foto: aangeleverd

Joep (16) uit Zaltbommel over zijn passie: trampolinespringen

Sport 1.025 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Joep van de Wetering (16) heeft een passie: trampolinespringen. "Alles moet kloppen, vooral mentaal."

Hij droomt van de Olympische Spelen."Wedstrijden zijn spannend, uiteindelijk train je voor de prestatie tijdens wedstrijden. Dat gaat letterlijk met vallen en opstaan. Je traint soms maanden toe naar een wedstrijd, waar je in twee oefeningen van tien sprongen je prestatie moet neerzetten. Iets te ver naar de zijkant springen, je benen krom of te veel gaan denken en je kans is voorbij. Dat maakt het soms frustrerend maar tegelijkertijd is het juist ook de kick om te presteren op het moment dat het moet."

Leven
Het is duidelijk: trampolinespringen is een echte passie voor Joep. "Of eigenlijk is het meer dan een passie, het is mijn leven."

Op tijd naar bed
Dat leven ziet er anders uit dan bij de meeste van zijn leeftijdsgenoten. "Ik ga niet uit, ga op tijd naar bed, heb geen tijd om me te vervelen en leef zo gezond mogelijk. Een willekeurige dag in de week begint om half zeven. Ik ontbijt, pak mijn schooltas en sporttas en stap op mijn scooter. In Den Bosch bij Flik Flak heb ik mijn ochtendtraining van 8:00 tot 10:00 uur. Meestal is dat kracht- of techniektraining. Om 10:00 uur eet ik wat en kleed me om voor school. Ik zit op een speciale LOOT school in Rosmalen, waar de lessen en proefwerken op mijn trainingen en wedstrijden worden afgestemd. Mijn lessen volg ik tot 13:00 of 14:00 uur, waarna ik meteen weer terug ga naar Den Bosch voor mijn middagtraining. Die is van 15:00 tot 17:30 uur. Daarna op de scooter naar huis, eten, huiswerk maken en dan blijft er meestal nog een uurtje over om te relaxen voordat ik naar bed ga."

Opoffering
"Mensen vragen soms of ik het er allemaal voor over heb. Zij denken dat het een opoffering is. Voor mij voelt dat helemaal niet zo. Ik heb een doel voor ogen, meer dan voldoende sociale contacten via mijn sport en ik heb heel veel plezier. Ik ben op vele plekken in de wereld geweest om aan wedstrijden mee te doen."

Jong Oranje
Sinds dit jaar zit Joep bij de Jong Oranje selectie en stiekem droomt hij ervan om mee te doen aan de Olympische Spelen. "Of dat een realistisch doel is weet ik niet. In sommige landen is trampoline springen echt een hele grote sport, in Nederland is dat helaas nog niet het geval. Vaak is een topprestatie nodig om de sport een boost te geven, zo is dat met turnen ook gegaan. Ik hoop echt dat mijn generatie, waar echt hele goede springers tussen zitten, voor zo'n prestatie kan zorgen. En dan ben ik dat natuurlijk het liefste zelf."

Sponsor gezocht
Nadeel: trampolinespringen op dit niveau is duur. Naast lessen en wedstrijden, zijn er nog kosten voor de kleding en reis- en verblijfkosten die zeker voor buitenlandse wedstrijden flink oplopen. Sponsors liggen niet voor het oprapen. "Vaak zijn het bedrijven die het je gunnen. Het zou mooi zijn als ik een sponsor vind. Om bij te dragen in de kosten geef ik zelf ook les in de spaarzame tijd die overblijft naast school en trainen. Ik vind het heel mooi om kinderen te leren trampoline springen. Ik zie ze echt zelfvertrouwen krijgen als ze nieuwe dingen leren. Om les te mogen geven, heb ik een opleiding gedaan en nog maar pas geleden heb ik ook de jurycursus afgerond, zodat ik tijdens wedstrijden mag jureren. Ja, eigenlijk weet ik wel zeker dat dit mijn grote passie blijft, op welke manier dan ook."

Drievoudige salto's
Op dit moment oefent de Zaltbommelaar op twee tripples, dat zijn drievoudige salto's met daarin ook nog een halve draai. "Alles moet dan kloppen, technisch en vooral ook mentaal. Als je gaat denken wat er mis kan gaan als je vier meter boven de grond zweeft, loop je juist het risico dat het mis gaat. Je hebt lef nodig om hoger te springen, nieuwe dingen te doen maar tegelijkertijd wordt overmoedigheid meteen afgestraft. Net als onzekerheid trouwens. Daarin een balans vinden blijft een uitdaging. Ik weet bijvoorbeeld van mezelf als ik bij een moeilijke sprong val, ik meteen dezelfde sprong opnieuw moet doen. Daarmee voorkom ik dat ik angst ga ontwikkelen. En misschien is het ook wel een beetje bijgeloof."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden