• V.l.n.r. in het blauw: Jesse Vriend (72), Arjen van der Kieft (38) en Robbert Mekelenkamp (63).
• V.l.n.r. in het blauw: Jesse Vriend (72), Arjen van der Kieft (38) en Robbert Mekelenkamp (63). Foto: Michel Pichot du Plessis

Schaatsers weer aan de start voor marathon

Sport 169 keer gelezen

AMSTERDAM • Het marathonschaatsseizoen is zaterdag voor Team Stehmann van start gegaan met een tiende plaats voor Jesse Vriend. In Amsterdam toonde de aanwinst daarmee al direct zijn waarde.

Team Stehmann - van de gelijknamige sportzaak in Zaltbommel - komt ook dit jaar uit in de Beloftedivisie, dat één treetje lager is dan het hoogste podium; de Topdivisie. Voor alle teams staat de eerste wedstrijd in het teken van oriënteren en het observeren van de krachtsverschillen. De sfeer rondom de seizoensopener is dan ook altijd hooggespannen.

Voorin
Vanwege die spanning had ploegleider Mario Donker van tevoren al aangegeven alert te zijn: "Ik heb gezegd dat ze scherp moesten zijn en vooral voorin het peloton moesten zitten. In de eerste wedstrijden moet je proberen je plekje te veroveren en achterin het peloton is het altijd hectisch en gevaarlijk door valpartijen."

In het gedrang
Dat was zaterdagavond ook zo. Op de Jaap Edenijsbaan ontwikkelde zich door de weersomstandigheden een zware koers. In het gedrang kwam Hugo Heijnen te ver achterin te zitten en viel.

Mekelenkamp mist scherpte
Ook Robbert Mekelenkamp wist tijdens de eerste wedstrijd om de KPN Marathon Cup geen indruk te maken. Mekelenkamp miste de scherpte en eindigde als 45e. Toch verwacht Donker dat de twee zich snel herstellen: "Ik heb er als ploegleider het volste vertrouwen in dat Hugo en Robbert gaan groeien. Dan hebben ze ook weer snel hun vorm te pakken."

Jesse Vriend
Arjen van der Kieft en Jesse Vriend reden beiden wel attent voorin mee. 'Kieft' werd 49e. Nieuwe aanwinst Vriend, gekomen als vervanger van Anton Ketellapper, sprintte in de strijd om plaats zes naar de tiende stek. Daarmee bewees de rijder uit Hoogkarspel zijn ploeg een prima eerste dienst.

Overbelaste buikspier
Ook Roel van der Stelt maakte indruk. De jonge rijder uit Genderen reed constant voorin en het zag er gemakkelijk, attent en scherp uit. Tot spijt van de ploegleiding kreeg Van der Stelt na zestig ronden erg veel last van wat waarschijnlijk een overbelaste buikspier was. Daardoor moest hij de wedstrijd verlaten.

"Balen natuurlijk, maar het biedt wel perspectief voor de komende wedstrijden", aldus Donker, die na de wat teleurstellende eerste wedstrijd al reikhalzend uitkijkt naar volgende week. Dan staat op het snelle ijs in Leeuwarden de tweede wedstrijd op het programma.

Martin van Hemert

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden