Afbeelding

Geitenhouderij aan H.C. de Jonghweg mag niet

Algemeen DOSSIER: GEITEN 7 keer gelezen

ROSSUM • De gemeente Maasdriel werkt niet me aan het verzoek van geitenhouder Van der Schans voor een extra locatie achter zijn huidige bedrijf aan de Molenstraat. Aan de Schoofbandweg mag hij wel nieuwe stallen bouwen.

Van der Schans had de gemeente gevraagd of een agrarisch bouwblok aan de H.C. de Jonghweg 12 verplaatst kon worden naar een vrij perceel achter H.C. de Jonghweg 18. Dat land grenst aan het perceel van Van der Schans aan de Molenstraat. Behalve verplaatsen wilde de ondernemer het bouwblok ook laten vergroten van een halve naar anderhalve hectare.

Nieuwvestiging
De gemeente wil hier niet aan meewerken om verschillende redenen. "De bestemming van het stuk grond tussen de H.C. de Jonghweg en de Molenstraat is agrarisch met landschappelijke en cultuurhistorische waarden. Daarnaast zou het gaan om nieuwvestiging van een intensieve veehouderij en we hebben afgesproken daar zeer terughoudend in te zijn", legt wethouder Gerard van den Anker uit.

Q-koorts
De GGD heeft ook een negatief advies gegeven. Sinds de grote Q-koortsuitbraak in 2007 wordt een afstand van minimaal 250 meter geadviseerd tussen een geitenboerderij en een burgerwoning. Aan de H.C. de Jonghweg staan enkele huizen dichterbij. Overigens wordt momenteel onderzocht of deze afstand verkleind kan worden, omdat de Q-koorts nu goed in de hand gehouden wordt dankzij enting van de geiten.

Schoofbandweg
Aan de Schoofbandweg 10, in het buitengebied van Rossum, wil de gemeente in principe wél meewerken aan de uitbreidingswens van Van der Schans. "Daar was eerder een varkenshouderij gevestigd en gaat het dus om herstructurering in plaats van nieuwvestiging", zegt Van den Anker. Ook is de bestemming daar 'gewoon' agrarische grond. Er moet wel een milieueffectrapportage gedaan worden en het bestemmingsplan moet aangepast worden binnen de bestaande wijzigingsbeleid. De voorbereidingen daarvoor lopen nu.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden