• Het huis en de geitenboerderij van Van der Schans.
• Het huis en de geitenboerderij van Van der Schans.

Geiten houden gemoederen bezig

Algemeen DOSSIER: GEITEN 4 keer gelezen

ROSSUM/HURWENEN • Maximaal vijfduizend geiten wil Alexander van der Schans houden aan de Schoofbandweg. Dat omwonenden protesteren, vindt hij jammer. "Ik zou graag hun angst wegnemen door in gesprek te gaan."

Van der Schans melkt nu zo'n drieduizend geiten in Hurwenen, waar hij ook woont. Er is veel aandacht besteed aan landschappelijke inpassing van het bedrijf. "Mensen zijn nog weleens verbaasd als ze dat ontdekken, want je ziet er vanaf de weg eigenlijk niets van." Dat beschouwt hij als compliment: overlast is er dus niet.

Naar buiten
Dat wordt ook het uitgangspunt aan de Schoofbandweg. Wel wordt de opzet van de boerderij daar anders. "Het is de bedoeling dat de geiten naar buiten kunnen om op plateaus te klimmen en blaadjes van de bomen te eten. Geiten zijn van nature heel speelse dieren. De markt vraagt er ook om dat we daar als sector op inspelen." Met collega's denkt Van der Schans volop na over het minimaliseren van stank en de kans op verspreiding van ziekten, ook als de geiten naar buiten gaan. "We moeten blijven innoveren en professionaliseren."

Stop de stank
Een logisch verhaal voor een ondernemer, maar omwonenden aan de Schoofbandweg is de schrik om het hart geslagen. Ze hebben de stichting Fijn Wonen Schoofbandweg opgericht met als motto: 'Stop de stank, hier geen megastal'. Deze tekst staat ook op een groot bord langs de weg.

Teleurgesteld
"Toen ik dat zag, was ik eerst teleurgesteld", reageert Van der Schans. "We doen enorm ons best om iedereen tegemoet te komen en we hebben in Hurwenen bewezen dat we het vertrouwen waard zijn. Ik heb bij mensen aan de Schoofbandweg aan tafel gezeten voordat ik de eerste vergunningaanvragen de deur uit deed. Maar ik krijg de vinger niet achter hun angst." Op Facebook schrijft de stichting - die overigens niet bereikbaar was voor een reactie - niet te willen dat hun straat een 'fabrieksterrein' wordt door de komst van een megastal.

Schaalvergroting
Is voor de professionalisering die Van der Schans nastreeft schaalvergroting noodzaak? "Tja, noodzaak... Je kunt je als ondernemer natuurlijk op een nichemarkt richten en bijvoorbeeld een klein kledingzaakje beginnen. Maar de grote massa koopt toch bij H&M. Schaalvergroting zie je overal. De uitdaging voor veehouders in deze tijd is om te laten zien dat de aandacht voor het individuele dier er juist door vergroot wordt dankzij innovaties."

De geitenboer heeft zijn teleurstelling inmiddels omgezet in positieve energie. "Ik hoop dat we aan de Schoofbandweg mogen bewijzen dat de angst van de omwonenden ongegrond is."

Procedure
Het gewijzigde bestemmingsplan en het milieueffectrapport zijn bijna klaar. Na de zomervakantie start de procedure waarbij belanghebbenden een zienswijze kunnen indienen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden