Afbeelding

Fontein Bossche Poort in ere hersteld

Algemeen 154 keer gelezen

ZALTBOMMEL - Burgemeester Albert van den Bosch heeft zaterdagochtend de fontein bij de Bossche Poort weer laten spuiten.

Hij deed dat samen met Dineke van Steenbergen - de Noo, die op 27 april jarig is. Zij was één van de genodigden voor de Oranjereceptie, die de gemeente elk jaar organiseert voor iedereen die in de gemeente een koninklijke onderscheiding heeft ontvangen. Ook de gedecoreerden van dit jaar (die elders in deze krant staan genoemd) waren bij de receptie en de opening van de fontein aanwezig. De receptie vond plaats in De Poorterij, om de hoek bij de opgeknapte fontein.

Onafhankelijkheid

De fontein is een gedenkteken ter herinnering aan de toen honderdjarige onafhankelijkheid van Nederland in 1913. Volgens informatie van het Streekarchief vierde de Bommelerwaard groot feest in dat jaar. In alle plaatsen werd met optochten gevierd dat Nederland zich honderd jaar eerder had bevrijd van het Franse juk en de bezetting door keizer Napoleon Bonaparte. In 1813 zette Willem I in Scheveningen voet aan wal en werd soevereinvorst van Nederland.

Eerste Wereldoorlog

Een aantal inwoners van Zaltbommel nam het initiatief om een gedenkteken op te richten, zo staat te lezen op de website van het streekarchief. Een comité onder leiding van Jhr. Von Weiler probeerde de gelden bijeen te krijgen voor een fontein. Maar de oorlog die in 1914 uitbreekt gooit roet in het eten. Toch hield men vast aan het initiatief. Uiteindelijk wordt het monument, dat een een plek krijgt bij de Bossche Poort, in september 1919 onthuld tijdens de Oranje- en Vredesfeesten.

“De viering van de vrijheid en de aanhankelijkheidsbetuiging aan het Huis van Oranje heeft dat jaar een extrea dimensie na de wereldbrand van 1914-1918 en de mislukte socialistische revolutie van Pieter Jelles Troelstra”, schrijft het streekarchief.

Tweehonderd jaar koninkrijk

Vele jaren is het stil geweest rond de fontein. Hij spoot niet meer en het natuursteen werd aangetast door de tand des tijds. “Dit jaar vieren we dat Nederland tweehonderd jaar een koninkrijk is. Voor ons een goede aanleiding om de fontein weer te laten spuiten en wel op de verjaardag van onze aanstaande Koning”, aldus de Zaltbommelse burgemeester. De afgelopen weken is de fontein weer gerestaureerd. Rondom het monument is het weer netjes gemaakt en de waterinstallatie is vernieuwd.

De fontein staat aan de rand van de staat, schuin tegenover de Rabobank, in de buurt van de Poorterij. Rondom de grote schaal in het midden van de fontein staat de inscriptie ‘Ter herinnering aan Neerlands Onafhankelijkheid 1813-1913.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 15 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden