Afbeelding

Natuur en Milieufederatie in beroep tegen geitenstal

Algemeen DOSSIER: GEITEN 8 keer gelezen

ROSSUM • De Gelderse Natuur en Milieufederatie gaat naar de Raad van State om de komst van een geitenstal met 5100 dieren aan de Schoofbandweg in Rossum tegen te gaan.

De provincie Gelderland wil het bedrijf een vergunning verlenen, maar volgens de GNMF heeft de provincie de door het bedrijf geboden informatie onvoldoende onderzocht. De ammoniakuitstoot zou groter zijn dan is toegestaan.

Bouwblok
Om de 5100 geiten te huisvesten is een bouwblok nodig van drie hectare. Ongeveer de helft ervan is nodig voor een stal, in oppervlak vergelijkbaar met een IKEA-vestiging. De andere bebouwing is nodig voor voeder- en materiaalopslag en woonruimte.

Net als veel inwoners van de gemeente Maasdriel vindt de GNMF dit veel te grootschalig voor het agrarische landschap van de Bommelerwaard.

In de Nederlandse geitenhouderij vindt momenteel een forse schaalvergroting plaats. Twee jaar geleden telde een bedrijf gemiddeld nog 980 geiten. In het Rivierenland staan al bedrijven waar 3000 dieren zijn gehuisvest.

Bewoners
Omwonenden vrezen dat hun straat, de Schoofbandweg waar de stal moet komen, verandert in een fabrieksterrein. Ze voeren onder andere via Facebook actie tegen buitenproportioneel grote (agrarische) bedrijven. De Stichting Dorp en Landschap Bommelerwaard had al eerder bezwaar aangetekend tegen de plannen, en heeft nu, net als de GNMF beroep aangetekend bij de Raad van State.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden