• De bestuursleden Renée Wolters (l) en Theo van de Ven in de foyer van De Poorterij.
• De bestuursleden Renée Wolters (l) en Theo van de Ven in de foyer van De Poorterij. Foto: Lya Cattel

Cinemaarten Zaltbommel 'up to date' én 'knussig'

Algemeen 262 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Filmclub Cinemaarten is met ruim zevenhonderd leden één van de grootste verenigingen van Zaltbommel. Deze maand bestaat de club maar liefst veertig jaar.

Filmliefhebbers kunnen elke dinsdagavond terecht in De Poorterij voor een kwaliteitsfilm. Al veertig jaar zorgt filmclub Cinemaarten voor dit aanbod in Zaltbommel.

Cinemaarten is in 1979 opgericht door Bommelaren, die vonden dat het aanbod in de toenmalige bioscoop in de Gasthuisstraat 'niet divers' genoeg was. "Daar draaiden in die jaren vooral kinderfilms", vertelt voorzitter Theo van de Ven. "En kneuterige Tiroler seksfilms."

16mm projector
Maar de betere films werden er niet vertoond. De oprichting ging snel, veel leden meldden zich aan en de club kocht een draagbare 16mm projector.

Ongeveer één keer in de maand werd ergens een zaaltje gehuurd, in het oude Nutsgebouw, in de Verdraagzaamheid of het toenmalige Hof van Gelre. "De projector werd tussen het publiek gezet en stond daar te ratelen", herinnert Theo zich nog. "Net zoals je vroeger in de woonkamer naar dia's zat te kijken."

De Poorterij
Een paar jaar later opende De Poorterij haar deuren en verhuisde Cinemaarten naar de grote zaal. "Ook daar was de techniek nog vrij beperkt", weet Renée Wolters, die rond 1990 bestuurslid werd. "Er hing een groot laken als filmdoek en er werden nog steeds vrij gedateerde 16mm films gedraaid."

Later schafte de vereniging een 35mm projector aan plus een mooi groot filmdoek. Tegenwoordig is alles natuurlijk digitaal.

Het bestuur bestaat uit zeven personen, waarvan de meesten er al zo'n dertig jaar inzitten.

Vijf films op één dag
Elke maand gaat een delegatie van het bestuur een dag naar de speciale kijkdagen in de Verkadefabriek in Den Bosch. "We zien dan vijf films op één dag", vertellen Renée en Theo. Ze vinden het 'soms intens', maar meestal 'wel lekker en genoeglijk'. "Het is een voorrecht om zoveel films gepresenteerd te krijgen", vindt Renée. "Sommige films moeten zelfs nog uitkomen, maar dan hebben wij ze dus al gezien."

Uit het grote aanbod op de kijkdagen, maakt het bestuur een selectie. Ze letten daarbij op kwaliteit en diversiteit.

Inleidend praatje
De ruim zevenhonderd leden van de club weten het aanbod te waarderen. Bij de meeste voorstellingen zit de zaal goed gevuld. Voorafgaand aan elke voorstelling houdt een van de bestuursleden een inleidend praatje over de film.

Fijne ambiance
Na afloop blijven veel mensen vaak even hangen voor een drankje en een praatje. "Dat napraten heeft iets 'knussigs'", zeggen Renée en Theo. "Het is een fijne ambiance, waar ook mensen in hun eentje makkelijk naar toe kunnen." Bij de filmvoorstellingen zijn overigens niet alleen leden welkom, ook niet-leden kunnen gewoon een kaartje kopen en genieten van een mooie film.

Kees Vermaasfonds
Kees Vermaas was de voormalige penningmeester van de filmclub en een uitzonderlijke filmliefhebber. Cinemaarten was geschokt door zijn plotselinge overlijden enkele jaren geleden.

De erfgenamen van Kees Vermaas hebben uit de nalatenschap van hun broer een schenking gedaan aan Cinemaarten. Dat geld is in een apart fonds gestort waarmee de club extra activiteiten kan betalen.

Jubileumweekend
Zoals de viering van het veertigjarig jubileum in het weekend van zaterdag 23 en zondag 24 november.

Op de zaterdag wordt de klassieker 'West Side Story' vertoond. De film begint om 14:00 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk. "Maar kom wel op tijd", waarschuwt Theo. "Want vol is vol."

's Avonds staat eerst een korte quiz en daarna 'Farewell' op het programma. Voor deze film moet wel gewoon entree betaald worden. Na afloop is er een feestavond in de foyer, met drankjes, hapjes én twee dj's.

Filmmarathon voor leden
Op zondag is er een filmmarathon exclusief voor leden. Zij hebben het afgelopen seizoen zelf mogen aangeven welke film ze graag nog een keer zouden willen zien. Daar zijn vijf prachtige topfilms uit naar voren gekomen: 'Il Postino', 'Una Giornata Particolare', 'The Cook, The Thief, His Wife and Her Lover', 'Easy Rider' en 'Once upon a Time in the West'.

Britta Alink

www.cinemaarten.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden