• Boven de voormalige dierenwinkel wonen arbeidsmigranten.
• Boven de voormalige dierenwinkel wonen arbeidsmigranten. Foto: Janneke Boogaard

Handhaving huisvestingsbeleid vereist lange adem

Algemeen Arbeidsmigranten 242 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De gemeenteraad van Zaltbommel heeft deze zomer nieuw beleid opgesteld voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Daar staat onder meer in dat zij niet meer in de kernen mogen wonen. Om huisvesters de tijd te geven alternatieven te zoeken, geldt tot 2025 een overgangsbeleid. Tot die tijd mogen er binnen de bebouwde kom maximaal vier flexmigranten in een huis wonen.

De eerste controles op basis van het nieuwe beleid zijn inmiddels een feit. Deze controles zijn mede ingegeven door klachten uit de omgeving. "Wij gaan niet op individuele zaken in", zegt een woordvoerder van de gemeente na vragen van Het Kontakt over de situatie in de Waterstraat in de binnenstad van Zaltbommel.

Lees hier het artikel over de zorgen van bewoners en ondernemers in de Waterstraat.

Waterstraat 9-11
Duidelijk is wel dat er een handhavingsactie loopt bij Waterstraat 9-11, het pand waar voorheen de dierenwinkel en hengelsportzaak zaten. Deze huizen staan op naam van GWA Investments, net als de woning boven Schoonenberg waar ook arbeidsmigranten verblijven. Gert-Jan de Groot van GWA Investments zegt niets te weten van overlast. "Als ik klachten zou krijgen van omwonenden, zou ik er zeker achteraan gaan", zegt hij desgevraagd.

Maximaal vier
Volgens De Groot voldoen zijn panden al aan de nieuwe regels van maximaal vier mensen per woning. Dat er meer bedden in de huizen staan, zegt volgens hem niets. "Niet alle bedden zijn tegelijk bezet." Bij een bezoek aan het pand gaf een arbeidsmigrant aan dat er op dat moment zes mensen verbleven.

Lange adem
"Handhaving is een zaak van lange adem", zei burgemeester Pieter van Maaren in september in de raadsvergadering naar aanleiding van vragen van VVD-raadslid Isabel Plessius. Zij vroeg niet voor het eerst aandacht voor de overlast in de Waterstraat. Van Maaren: "Er gelden procedures en bezwaartermijnen. Dat er steeds andere mensen wonen, maakt de aanpak ook lastiger. We zijn er nu toe overgegaan de huiseigenaar aan te schrijven."

Geschrokken
De nieuwe burgemeester is geschrokken van videobeelden die Plessius hem doorstuurde. Daarop is te zien dat arbeidsmigranten elkaar afgelopen zomer te lijf gingen in één van de bovenwoningen in de Waterstraat. "Dat is een andere situatie dan huisvesting die niet aan de regels voldoet. In dit soort gevallen moet je meteen 112 bellen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Winnifred Bouwman in de bibliotheek in Nieuw-Lekkerland.
Winnifred Bouwman neemt na 33 jaar afscheid van de bibliotheek in Nieuw-Lekkerland Nieuws 6 uur geleden
• De biologisch geteelde planten vonden gretig aftrek.
Arkelse plantjesmarkt brengt 700 euro op voor Stichting Nimba Nieuws 6 uur geleden
• Het AWM-peloton slingert zich langs de Ammerse molens.
Column AWM: polderkoers live (te) volgen Sport 21 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden