Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Het kokertje is aangeboden door de afdeling Zalbommel van de bond van post-, telegraaf- en telefoonpersoneel.
• Het kokertje is aangeboden door de afdeling Zalbommel van de bond van post-, telegraaf- en telefoonpersoneel. (Foto: aangeleverd)

Wie herkent dit herinneringskokertje?

  •   278 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Henk Buiteman vond in de nalatenschap van zijn moeder een kokertje dat van haar opa was geweest. Hij was beheerder van het postkantoor in Zaltbommel. Buiteman vraagt zich af wat het precies voor kokertje is en hoopt dat Bommelaren hem kunnen helpen.

"Mijn moeder, geboren De Kruijff, vertelde mij lang geleden eens dat haar opa beheerder was geweest van het postkantoor in Zaltbommel. Na het overlijden van mijn moeder in 2003 kwam er uit haar nalatenschap een doosje tevoorschijn met daarin een kokertje", vertelt Buiteman. In dat kokertje zat een briefje met de volgende tekst: 

Van mijn opa uit Zaltbommel
Beheerder postkantoor

In het zilveren buisje staat gegraveerd:

Aangeboden door
Afd Zalt-Bommel
C-B-P-T-T


Buiteman zocht contact met de beheerder van Stadskasteel Zaltbommel en de conservator van het museum Telecommunicatie. Zij vertelden hem dat de letters C-B-P-T-T een afkorting zijn van Centrale Bond van Ned. Post-, Telegraaf- en Telefoonpersoneel.

"Waar het kokertje voor diende is tot nu toe onduidelijk, maar ik vermoed dat het een blijk van waardering is geweest voor het personeel van het postkantoor. Uiteraard zou ik graag zeker willen weten wat dit kokertje nu eigenlijk is. Ik kreeg diverse mogelijkheden aangereikt, zoals een bodebus, een pennenhouder/pennengreep of een versiering op een wandelstok. Voor een servetring is het te klein. Is het iets voor een uniform? Een soort ring om een halsdoek? Mogelijk zijn er nog mensen in Zaltbommel die dit herinneringskokertje herkennen. Zodra ik weet wat het is zal ik het aan het Museum Stadskasteel Zaltbommel, schenken, opdat het daar een plekje kan krijgen mét een verhaal."

Albertus de Kruijff
Over het leven van zijn overgrootvader heeft Buiteman al het één en ander ontdekt. "Mijn overgrootvader Albertus de Kruijff is geboren in Zoelen op 28 januari 1862. Tijdens zijn werkzame leven was hij koetsier, brievenbesteller en huisbewaarder. Uit de aangifte van de geboorte van één van zijn kinderen in 1890 blijkt dat hij toen al brievenbesteller was. Hij heeft dus waarschijnlijk lange tijd op het postkantoor gewerkt. Dit gebouw zou aan de Gamerschestraat 32 hebben gestaan met een loket aan de buitenzijde, zodat het publiek buiten op de stoep moest blijven staan. De telegraafdienst was in die tijd ondergebracht in het gemeentehuis en zou pas veel later in het postkantoor worden gehuisvest. Het postkantoor is een aantal keren verbouwd i.v.m. uitbreiding van diensten zoals telegraaf en telefoon."

Hij vervolgt: "Brievenbesteller Albertus de Kruijff trouwde in 1888 met Frederika van Aalst en zij zouden samen acht kinderen hebben gehad waarvan mijn opa er een was. Het gezin woonde in Zaltbommel waar Albertus op 30 november 1931 overleed. Eén van zijn dochters, Wilhelmina Frederika de Kruijff (roepnaam Mien), gaf in de jaren tachtig van de vorige eeuw het herinneringskokertje aan mijn moeder. Mien was getrouwd met Gijsbertus Cornelis van Maren (roepnaam Gijs), van beroep behanger en stoffeerder. Beiden zijn reeds lange tijd overleden."

Wie meer weet, kan contact opnemen met Henk Buiteman via 0487-842190 of henkbuiteman@gmail.com

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }