Afbeelding
Foto: 123rf.com

Maasdriel is meer geld kwijt aan onkruid en ongedierte

Algemeen 176 keer gelezen

MAASDRIEL • De gemeente Maasdriel verhoogt het budget voor bestrijding van plagen en onkruid voor 2020 met 60.000 euro. De gemeenteraad bepaalde donderdag dat er voor dit jaar 25.000 euro extra beschikbaar komt.

Boosdoeners zijn de eikenprocessierups, roek, Japanse duizendknoop, drijfalgen en onkruid in het algemeen. 

Jeukende haartjes
De opmars van de eikenprocessierups kan niemand zijn ontgaan. De rups gedijt bij zachte winters en hete, droge zomers, zoals we die het afgelopen jaar hebben gezien. Wegwaaiende brandharen zorgen voor jeuk bij mens en dier. De gemeente Maasdriel heeft ruim drieduizend eiken in beheer. Preventieve bestrijding en het verwijderen van nesten is noodzakelijk.

Herrie
Bij de roeken is met name de herrie die ze maken een probleem. Ook eten ze zaaigoed op en zorgen daarmee voor economische schade. Ze zorgen sinds 2006 voor overlast in Maasdriel. Het begon met een populatie op de begraafplaats in Heerewaarden en sindsdien hebben de vogels op steeds meer locaties in de gemeente een 'ontmoetingsplek' gevonden.

Roeken zijn sinds 2017 beschermd en mogen dus niet zomaar meer worden afgeschoten. De gemeente wil het beleid actualiseren om een ontheffingsaanvraag in te kunnen dienen bij de provincie.

Aziatische krachtpatser
De Japanse duizendknoop is een heel sterke plant die in de negentiende eeuw vanuit Azië is geïmporteerd als tuinplant. Zo'n zeventig jaar geleden verspreidde hij zich in razend tempo door het hele land en er is bijna niet vanaf te komen. De wortels kunnen gebouwen, wegen en leidingen beschadigen. "Bestrijding om uitbreiding te voorkomen is zeer wenselijk", schrijft het Maasdrielse college aan de gemeenteraad.

Flab
In het water moet Maasdriel de strijd aangaan met drijfalgen oftewel flab. De algen zijn onschuldig, maar kunnen waterrecreatie wel flink dwars zitten. De Zandmeren en Strandbad Well hebben hier last van. Het beste, maar ook het duurste is om voor een betere doorstroming. Maasdriel kiest er voorlopig voor om de algen regelmatig te verwijderen.

Geen chemische bestrijdingsmiddelen
Dit alles kost de gemeente per jaar 30.000 euro extra dan wat er tot nu toe werd uitgetrokken. Daar bovenop is nog eens 30.000 euro nodig om de normale onkruidbestrijding uit te voeren volgens de huidige regels. Die zijn veel strenger geworden, er mogen geen chemische bestrijdingsmiddelen meer aan te pas komen. Dat maakt de onkruidbestrijding arbeidsintensiever en dus duurder.

De gemeenteraad heeft dat geld er graag voor over om de uitstraling van de gemeente mooi te houden, bleek donderdag tijdens de gemeenteraad. De partijen kwamen zelfs gezamenlijk met een voorstel om ook voor dit jaar al extra budget vrij te maken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Controle op foutparkeren en het dragen van gordels in Meerkerk; ook acties in Ameide en Lexmond aangekondigd 112 19 apr, 10:07
Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden