• Bij projecten zoals de Buitenstad wordt het lastig om geen toename van stikstof te veroorzaken.
• Bij projecten zoals de Buitenstad wordt het lastig om geen toename van stikstof te veroorzaken. Foto: Janneke Boogaard

Stikstof dwarsboomt ook Bommelse plannen

Algemeen 775 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Zo'n twintig projecten en dertig andere activiteiten in de gemeente Zaltbommel staan op losse schroeven doordat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) niet langer geldt.

Vooral voor grotere ontwikkelingen zoals Spoorveste, het nieuwe zwembad of woningbouwproject Buitenstad geeft de PAS-problematiek voorlopig onzekerheid.

Toename stikstof
Zulke omvangrijke plannen veroorzaken geheid een toename van de stikstofuitstoot in Natura 2000-gebieden. Voor een vergunning zullen initiatiefnemers moeten gaan plussen en minnen binnen hun plan ('intern salderen'), stikstofneerslag van een stoppend bedrijf moeten overnemen ('extern salderen') of een zogeheten ADC-toets laten doen: geen Alternatief, Dwingende redenen van groot openbaar belang en Compenserende maatregelen.

Lastig
"Dit zal voor een aantal van onze grotere projecten lastig worden", zegt wethouder Gijs van Leeuwen. "Een nieuw zwembad is met duurzaamheidsmaatregelen en de sloop van het oude zwembad bijvoorbeeld makkelijker intern te salderen en zal ook eerder door de ADC-toets komen vanwege het belang van zwemonderwijs dan bijvoorbeeld een Leisure Dome, of een woningbouwproject Buitenstad waar 'geen alternatief' of 'dwingende redenen van groot openbaar belang' moeilijk te onderbouwen zijn en ook lastig compenserende maatregelen zijn te nemen."

Tijdelijke werkwijze
Om te voorkomen dat plannen helemaal stilvallen, heeft de Omgevingsdienst Rivierenland tijdelijk een eigen werkwijze opgesteld. Voor kleine ontwikkelingen worden wel vergunningen verleend, mits de inschatting is dat de stikstofdepositie in Natura 2000-gebieden verwaarloosbaar is.

Het risico van deze werkwijze van de ODR is dat vergunningen snel zullen sneuvelen als er bezwaar tegen wordt gemaakt gericht op de stikstofneerslag. Dat schrijven burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

Nieuwe rekenmethode
"Het wachten is op de nieuwe rekenmethode van het Rijk. Zodra we die hebben, melden we het", aldus wethouder Van Leeuwen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 10 uur geleden
Afbeelding
Eigen tulp van Keukenhof voor Fien & Teun: cadeau voor tiende verjaardag van duo Van Hoorne Entertainment Zakelijk 10 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden