• Goederentreinen houden mensen 's nachts uit hun slaap.
• Goederentreinen houden mensen 's nachts uit hun slaap. Foto: 123RF.com

Toch proef met snelheidsbeperking nachtelijke goederentreinen

Algemeen 130 keer gelezen

REGIO • Dit najaar wordt waarschijnlijk een praktijkproef gehouden op het traject Meteren-Boxtel met gedifferentieerd rijden: goederentreinen rijden dan 's nachts langzamer.

Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven laten weten aan de Tweede Kamer. Hiermee geeft ze gevolg aan een motie van Kamerleden Sienot en Jetten.

Slaap
Omwonenden van spoorlijnen en lokale bestuurders vragen vaak om het invoeren van gedifferentieerd rijden, zodat bewoners niet uit hun slaap gehouden worden door geluid en trillingen. De staatssecretaris gaf eerder aan daar niet zoveel in te zien, omdat het de goederenvervoerders geld kost en er geen wetten zijn waarmee de vervoerders gedwongen kunnen worden op bepaalde tijden langzamer te rijden. 

Afwegingskader
Nu komt de proef er toch dankzij de politieke steun voor de motie. De proef wordt voorbereid in samenwerking met de goederenvervoerders. Doel van deze proef is onder andere een algemeen afwegingskader te ontwikkelen, waarbij ook rekening wordt gehouden met de economische effecten van het invoeren van een dergelijke maatregel.

Wet aanpassen
Van Veldhoven overweegt nu ook om regels voor gedifferentieerd rijden op te nemen in de wet. In 2021 staat toch al een aanpassing van de Spoorwegwet op de planning.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden