• De zwarte populier is uit 148 Gelderse inzendingen gekozen.
• De zwarte populier is uit 148 Gelderse inzendingen gekozen. Foto: Mark Kohn

Zwarte populier in Opijnen maakt kans op titel

Algemeen 197 keer gelezen

OPIJNEN • Een zwarte populier aan de Waaldijk in Opijnen is uitgeroepen tot Gelderse Boom van het Jaar en daarmee genomineerd voor de landelijke titel.

Uit 148 inzendingen heeft de jury de zwarte populier genomineerd als inzending van de provincie Gelderland. De zwarte populier maakt hiermee kans om de Nederlandse inzending te worden voor de Europese Boom van het Jaar verkiezing.

De verkiezing van de Nederlandse Boom van het Jaar wordt georganiseerd door SBNL Natuurfonds om het belang van bomen en de bijzondere, vaak historische en emotionele, verhalen van de bomen onder de aandacht van het publiek te brengen. Stemmen kan tot 16 oktober, 12 uur, via www.deboomvanhetjaar.nl.

De zwarte populier
Aan de Waaldijk in Opijnen staat een 112-jarige, zeldzame en kerngezonde inheemse zwarte populier. Na het hoogwater in 1995 moest de dijk worden versterkt. Bij die operatie zijn veel bomen en dijkhuisjes gesloopt. Dankzij een goed gesprek bleef de populier gespaard. Maar opnieuw dreigt kap omdat de dijk weer versterkt wordt. 

Lees hier het artikel dat Het Kontakt daar eerder over publiceerde.

Slijtvaste klompen
De zwarte populier is ingezonden door Marrigje Scheurwater. Haar vader plantte deze boom als zevenjarig jongetje en vertelde haar dat je van deze 'goeie klompenboom', slijtvaste klompen kon maken. De populier maakte deel uit van een windsingel, bestaande uit elzen, knotwilgen, wilde roos en oude Betuwse boerenerven met hoogstamboomgaarden. Nu staat hij, eenzaam, maar beeldbepalend aan de voet van de dijk. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden