• Een archeologische opgraving elders in de regio.
• Een archeologische opgraving elders in de regio. Foto: archief

Kijken bij opgraving mottekasteel Kerkdriel

Algemeen 920 keer gelezen

KERKDRIEL • Maandag start de opgraving van de burcht aan de Duitse Weistraat in Kerkdriel. Zaterdag 7 september is er een open dag.

De gemeente Maasdriel en Waterschap Rivierenland gaan een waterberging graven bij de Duitse Weistraat. Bij archeologische veldwerkzaamheden zijn resten gevonden van een vermoede voorburcht van een mottekasteel. Deze resten kunnen door de nieuwe plannen niet op hun oorspronkelijke plek in de grond worden bewaard en moeten daarom worden opgegraven.

Voorburcht
Een mottekasteel bestaat uit een toren op een terp. Daarbij lag een voorburcht die met een gracht was afgescheiden. De voorburcht bevindt zich in de grond van de toekomstige waterberging. Het mottekasteel op het naastgelegen perceel is gebouwd in de dertiende eeuw en uniek in de Bommelerwaard, waar weinig resten uit die tijd bewaard zijn gebleven.

Gelderland en Brabant
De motte is waarschijnlijk als tijdelijk verdedigingswerk aangelegd door Hertog Jan I van Brabant en heeft tijdens de oorlog tussen Brabant en Gelderland over de opvolging van Hertogdom Limburg een beslissende rol gespeeld in de overwinning voor Brabant. In 1982 is de motteverhoging geëgaliseerd.

Archeologische opgraving
Op maandag 2 september 2019 start BAAC Archeologie en Bouwhistorie met de archeologische opgraving van de voorburcht. De werkzaamheden duren naar verwachting twee weken.

Basisschoolleerlingen
De gemeente wil basisschoolleerlingen graag in de gelegenheid stellen om meer te weten te komen over de lokale geschiedenis door de opgraving van dichtbij mee te maken. Op donderdag 5, vrijdag 6 en maandag 9 september bezoeken diverse groepen van scholen uit de gemeente de opgraving.

Open dag
Voor inwoners en overige belangstellenden organiseert de gemeente op zaterdag 7 september van 11:00 tot 15:00 uur een open dag. Er is dan van alles te beleven: mensen in middeleeuwse kledij vertellen over het dagelijks leven uit de periode van het mottekasteel en demonstreren attributen uit die tijd ter illustratie, kinderen kunnen met een metaaldetector aan de slag, er is een klein depot ingericht waar vondsten tentoongesteld worden en het verhaal van Hertog Jan en zijn mogelijke relatie met het mottekasteel wordt verteld. De regioarcheoloog van de Omgevingsdienst Rivierenland is ook aanwezig om vragen over de geschiedenis van deze unieke burcht te beantwoorden.

Parkeren vindt plaats op de tijdelijke parkeerplaats op het perceel. Er is ook een tijdelijke fietsenstalling.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden