• Oude graven worden in ere hersteld.
• Oude graven worden in ere hersteld. Foto: Janneke Boogaard

Kerkhof Rossum wordt 'gravenpark'

Algemeen 635 keer gelezen

ROSSUM • Nieuwe graven uitgeven of ruimte voor urnen zit er niet in op de algemene begraafplaats aan de Burg. Van Randwijckstraat in Rossum. Wel wordt het een paradijs voor rustzoekers, bijen en vlinders. De klankbordgroep is tevreden.

Een jaar geleden was Rossum in rep en roer. De oude begraafplaats zou 'dicht' gaan. Veel mensen dachten dat er graven geruimd zouden worden of dat misschien zelfs het hele kerkhof zou verdwijnen. Dat was nooit de bedoeling van de gemeente Maasdriel, maar de misverstanden stapelden zich zo hoog op dat het plan van tafel werd gehaald.

Klankbordgroep
De Rossumse dorpsraad belegde een informatieavond speciaal over het onderwerp en er meldden zich spontaan vier inwoners voor een klankbordgroep, die met de gemeente om tafel ging.

Constructief
Marijn Meiler is één van de werkgroepleden. Ze vertelt: "Het overleg met de gemeente is heel constructief geweest, we hebben met ambtenaren en de wethouder ter plekke rondgelopen en konden tot in detail aangeven wat we wilden."

Restaureren
Dat resulteerde in twee scenario's waaruit de gemeenteraad 19 september kan kiezen. Het college adviseert de variant waarbij historische graven worden gerestaureerd en andere zerken opgeknapt, en waarbij veel aandacht is voor een ecologische inrichting. Kosten: 73.000 euro. Begraven blijft alleen mogelijk in bestaande graven waar nog rechten op gelden.

Niet openstellen
In de tweede variant zou de begraafplaats weer opengesteld worden voor nieuwe graven, een urnenmuur en een strooiveld. Dat zou het plan bijna twee keer zo duur maken, terwijl Rossum al een nieuwe begraafplaats heeft aan de H.C. de Jonghweg. Bovendien kan dit alleen als er oude graven worden geruimd, en daar is in het dorp veel weerstand tegen.

Praktisch
"Nieuwe graven uitgeven en ruimte voor cremeren was wel een wens van de dorpsraad en de klankbordgroep", geeft Meiler aan. "We vonden het daarom in eerste instantie jammer dat de gemeente erg stuurde op de kosten. Maar we zien ook de praktische kant. Het lijkt alsof er nog veel ruimte is op de begraafplaats, maar niet alle graven hebben een steen. Het is niet precies duidelijk waar mensen begraven liggen."

Groene ontmoetingsplek
Meiler vervolgt: "Al met al hebben we begrip voor het advies van het college en zijn we heel blij met wat het overleg heeft opgeleverd. Een rustige, groene plek midden in het dorp; de term 'gravenpark' spreekt ons wel aan."

Helpen
Wat Meiler betreft, houdt het niet op als de hamerslag van het raadsbesluit straks geklonken heeft. "We denken dat er dorpsgenoten zijn die willen helpen bij het opknappen en bijhouden van de graven. Wij kennen soms nabestaanden die de gemeente niet in beeld heeft en kunnen contacten leggen. En we willen graag de verhalen van de oude graven vastleggen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden