• Jos de Heer (rechts) met organist Reinier Korver bij het orgeltje.
• Jos de Heer (rechts) met organist Reinier Korver bij het orgeltje. Foto: Janneke Boogaard

Zangdienst in Zaltbommel rond Johannes de Heer

Algemeen 426 keer gelezen

ZALTBOMMEL • In de Sint-Maartenskerk wordt op 7 juli een zangdienst gehouden rond Johannes de Heer. Achterkleinzoon en predikant Jos de Heer leidt de samenkomst.

Iedereen die zich weleens in christelijke kringen begeeft, kent ze: klassiekers als 'Vaste rots van mijn behoud' en 'Daar ruist langs de wolken'.

Johannes de Heer haalde aan het begin van de twintigste eeuw deze gospel hymns uit de Verenigde Staten, Engeland en Wales naar Nederland. Nog steeds wordt veel gezongen uit zijn zangbundel, waarin hij honderden vertaalde liederen opnam. Tijdens de zangdienst zal Jos de Heer vertellen over zijn leven.

Vol overtuiging
Zelf zong hij de liederen als jongvolwassene ook vol overtuiging mee. "De liedjes pasten precies bij mijn geloofsbeleving en die van de Youth for Christ-groep in Rotterdam waar ik deel van uitmaakte", vertelt de predikant van de Protestantse Gemeente Zaltbommel.

Bekende Nederlander
Dat Joh. de Heer zijn overgrootvader was, daar was hij destijds amper mee bezig. "Ik wist het natuurlijk wel: thuis was iedereen er trots op dat we een bekende Nederlander in de familie hadden. Ik heb ook een foto waar ik als driejarige samen met hem op sta, en ik herinner me zijn sterfbed toen ik zes, zeven jaar was. En de discussies; mijn overgrootvader kreeg duizenden mensen op de been en stond onder hoge druk om een eigen kerk te stichten. Dat heeft hij nooit gewild, hij bleef lid van de hervormde kerk. Dat waren wij ook, maar lang niet zo toegewijd en radicaal als hij."

Familiband
De familieband bleef Jos 'achtervolgen': "Tijdens mijn studie theologie deden medestudenten een beetje denigrerend over Johannes de Heer. Ik ontdekte zelf ook dat er theologisch wel het één en ander valt af te dingen op de liedteksten."

Oneliners
Jos de Heer vervolgt: "Het zijn een soort oneliners, terwijl het gaat over ingewikkelde zaken van het geloof. Muzikaal zijn het ook geen hoogstandjes. Tegelijk vormt dat juist de kracht. De liederen zijn voor iedereen te volgen en mee te zingen. Dat was het doel van Johannes de Heer. En in het geloof gaat het tenslotte niet om beschrijvende waarheden, maar om troost en veiligheid. Dat vind je in deze liederen."

Hoofd en hart
Tijdens de zangdienst, op zondag 7 juli om 17:00 uur, staat Jos de Heer daarbij stil. "Waarom raken deze liederen ons? In de kerk neigen we misschien wel te veel naar het hoofd, terwijl de kant van het hart minstens zo belangrijk is. Natuurlijk gaan we ook veel zingen uit de bundel - begeleid door Reinier Korver op het orgeltje dat ik van mijn overgrootvader heb geërfd - maar het wordt geen nostalgisch zanguurtje."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden