• Bij Sachem wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen.
• Bij Sachem wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen. Archieffoto: Janneke Boogaard

'Nu weten we nog niet wat we moeten doen bij een ramp'

Algemeen 340 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid hield vorige week op verzoek van de gemeente Zaltbommel een voorlichtingsavond over rampenbestrijding. Specifiek ging de avond over de aanpak van een ongeluk met chemische stoffen bij Sachem op het Van Voordenpark.

Aanleiding is de nieuwe vergunning voor het chemieconcert, waarin eerdere vergunningen tot één geheel worden gesmeed en de mogelijkheden voor Sachem verruimd worden. In het overleg met omwonenden over deze vergunning was discussie over het rampenbestrijdingsplan. Vandaar de informatieavond.

Niet veel burgers
Opvallend was dat de delegatie vanuit overheidsinstanties en het bedrijf Sachem groter was dan het aantal burgers dat op deze bijeenkomst was afgekomen. Het Comité Bezorgde Burgers Zaltbommel, dat net als Stichting Veiliger Zaltbommel de discussie op de voet volgt, vraagt zich af of de lage opkomst komt door een gebrek aan interesse bij de bevolking of aan de beperkte en late aankondiging door de overheden.

Paniek
Het comité was ook niet erg tevreden over de inhoud van de avond. Volgens de groep is het nog steeds niet duidelijk wat burgers moeten doen als zich een calamiteit voordoet.

"Als mensen niet weten hoe te handelen ontstaat bij een calamiteit paniek en chaos. Daarom zijn tijdige communicatie, oefeningen met de groepen die het meeste risico lopen en openheid heel belangrijk."

Combinatie van gevaren
De gevaren van chemicaliën van de fabriek Sachem, gecombineerd met vervoer van gevaarlijke stoffen over spoor en weg, worden onvoldoende onderkend, waarschuwen de bezorgde burgers. Volgens de wet hoeft bij het generieke rampenbestrijdingsplan geen rekening gehouden te worden met kettingreacties tussen spoor, chemische fabriek en weg.

Ook de toenemende bebouwing met kwetsbare personen zoals scholen Gomarus, De Brug en de dependance van ziekenhuis JBZ wordt niet meegenomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Opa uit Molenlanden veroordeeld voor betasten kleindochters Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Zware politiehelikopter vliegt boven Nieuw-Lekkerland, Streefkerk en Alblasserdam voor vermissing 112 13 uur geleden
• Clarine wil groene-schoolpleinlessen voor alle kinderen mogelijk maken.
Clarine Hofstee zoekt geld en extra groencoaches voor groene lessen Nieuws 17 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden