Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Ook dit jaar was er veel belangstelling voor Tour de Waal op 5 mei.
• Ook dit jaar was er veel belangstelling voor Tour de Waal op 5 mei. (Foto: Lya Cattel)

Bommelerwaard bereidt zich voor op '75 jaar vrijheid'

  •   537 keer gelezen

BOMMELERWAARD • In 2020 is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog is afgelopen. Dat wordt in de Bommelerwaard groot gevierd met onder andere vrijheidsmaaltijden, een jeugdmuziekproject en een extra uitgebreide Tour de Waal.

De gemeenten Maasdriel en Zaltbommel hebben samen een voorlopig programma opgesteld rond 4 en 5 mei. "We gaan iets doen met lokale verhalen, gezamenlijke vrijheidsmaaltijden en een jeugdmuziekprogramma", kondigt wethouder Anita Sørensen van Maasdriel enthousiast aan.

Brundibár
Voor het muzikale onderdeel wordt gedacht aan een uitvoering van de kinderopera Brundibár. Deze opera is in de oorlog tientallen keren uitgevoerd door gevangenen in concentratiekamp Theresienstad.

Tour de Waal
Tour de Waal, dat sinds een aantal jaren allerlei bevrijdingsactiviteiten organiseert aan beide oevers van de Waal, speelt in het lustrumjaar een extra grote rol. Sørensen hoopt dat zoveel mogelijk organisaties aanhaken. "Er zijn al goede gesprekken met dorpsraden, muziekverenigingen en musea. Een eerste bijeenkomst werd goed bezocht. Dit is echt iets wat leeft in de regio."

Ook haar Zaltbommelse collega Adrie Bragt kijkt met een goed gevoel terug op de avond. "Ik ben enthousiast over de plannen die al bedacht zijn door bewoners uit de dorpen en wijken over hoe dit te vieren."

Vervolgbijeenkomst
Een vervolgbijeenkomst staat gepland op woensdag 3 juli om 19:30 uur in de kantine van het Zaltbommelse gemeentekantoor aan Hogeweg 11 (derde verdieping). Inwoners, jong en oud, die leuke projecten en initiatieven willen uitvoeren voor het vieren van 75 jaar bevrijding zijn van harte welkom.

Namenmonument
In Zaltbommel wordt naast de gezamenlijke activiteiten met Maasdriel ook gewerkt aan een namenmonument. Bij de Bossche Poort worden de namen van de slachtoffers van de stad Zaltbommel zichtbaar gemaakt. Een ontwerp is in voorbereiding.

Subsidie
De provincie Gelderland heeft een subsidieregeling in het leven geroepen voor activiteiten rond '75 jaar bevrijding'. Gemeenten die er geld in steken kunnen eenzelfde bedrag aan subsidie krijgen. Het Maasdrielse college heeft hiervoor 18.000 euro gereserveerd in de begroting, die eind van het jaar nog wel moet worden goedgekeurd door de gemeenteraad. In Zaltbommel wordt het bedrag begin juli bekend als de perspectiefnota klaar is.

Per regio
Een addertje onder het gras is nog wel dat subsidie alleen kan worden aangevraagd per regio. Zaltbommel en Maasdriel zijn ingedeeld in de regio Rivierengebied plus Overbetuwe. Maar omdat een gezamenlijke aanvraag tot nu toe niet van de grond komt, nemen de Bommelerwaardse gemeente nu zelf het heft in handen. "We hopen dat de provincie daarmee akkoord gaat", aldus Sørensen.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }