Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard

Digitale Stad hoopt op eindsprint

  •   621 keer gelezen

BOMMELERWAARD • Vijf dagen voor de uiterste aanmelddatum heeft 31 procent van de bewoners van het buitengebied zich aangemeld voor glasvezel via Digitale Stad.

Als minstens de helft van de adressen in de 'witte gebieden', waar nu alleen nog internet mogelijk is via een ouderwets koperdraadje, zich voor 12 juni aanmeldt, gaat Digitale Stad in al deze braakliggende gebieden in Regio Rivierenland glasvezel aanleggen. Vrijdag, een kleine week voor de deadline, stond de teller op 31 procent. Aan het begin van de week was het nog 26 procent.

Laatste moment
Digitale Stad had op iets meer gehoopt, geeft woordvoerder Jordi Duits ruiterlijk toe. "Maar we weten uit ervaring dat veruit de meeste mensen zich op het laatste moment inschrijven. Afgelopen weekend hebben we nog inschrijfkaarten met antwoordenveloppen gestuurd naar mensen die nog niet hebben gereageerd. Wat ook meespeelt is dat er nog een andere partij actief is."

Glasvezel Buitenaf
Dat is Glasvezel Buitenaf. Die aanbieder maakte vorige maand bekend in elk geval in de gemeente West Maas en Waal glasvezel te gaan aanleggen. "Daarnaast is er vooralsnog geen andere gemeente waar we nu al concreet kunnen zeggen dat we gaan aanleggen", zegt woordvoerder Suze van Baar desgevraagd. De campagne van Glasvezel Buitenaf loopt iets langer door, tot 17 juni. De meest actuele tussenstand dateert van 22 mei, in Zaltbommel en Maasdriel stond de stand toen op 17 procent.

Helft van het gebied
Digitale Stad heeft geen onderverdeling per gemeente voorhanden. "Dat is voor ons niet relevant, omdat we van start gaan als de helft van het gebied ingaat op ons aanbod. Het maakt niet uit als dat in de ene gemeente tachtig procent is en in de andere maar dertig procent", legt Duits uit.

Burgerpanel
Burgerpanel TipBommelerwaard.nl kreeg bij de laatste raadpleging vragen voorgeschoteld over internet. De leden laten er geen onduidelijkheid over bestaan: 91 procent noemt een snelle internetverbinding thuis 'belangrijk' of 'zeer belangrijk'. "Alles digitaliseert, goede en snelle toegang is inmiddels ook een eerste levensbehoefte", merkt één van de 339 panelleden op.

Jammer: niet overal glasvezel
De helft van het panel is tevreden over de huidige verbinding, tien procent zelfs zeer tevreden. Wel wordt meermaals opgemerkt dat het jammer is dat niet meteen in het hele gebied de bestaande infrastructuur wordt vervangen door glasvezel.

Twintig procent twijfelt
Het overgrote deel van de panelleden die in het buitengebied wonen, heeft informatie gekregen van Glasvezel Buitenaf en Digitale Stad. Ruim de helft is van plan in te gaan op het aanbod van Digitale Stad, tegen slechts drie procent die kiest voor Glasvezel Buitenaf. Twintig procent twijfelt nog.

TipBommelerwaard.nl bestaat uit inwoners en ondernemers vanaf zestien jaar in de Bommelerwaard, die willen meepraten over actuele lokale onderwerpen. Aanmelden voor dit panel kan via de website.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK