• Ook op De Toermalijn kregen kinderen een proefles.
• Ook op De Toermalijn kregen kinderen een proefles. Foto: aangeleverd

Na de zomer leerorkest in Zaltbommel

Algemeen 308 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Kinderen uit de bovenbouw van de basisscholen kunnen na de zomervakantie meedoen aan een leerorkest in Zaltbommel. Het initiatief komt van harmonie De Karel.

Arnoud Ringelberg uit Gameren zag met lede ogen aan hoe er weinig tot geen muziekonderwijs meer wordt gegeven op basisscholen. Vorig jaar besloot hij om Zaltbommelse partijen bij elkaar te roepen die verandering in de situatie zouden kunnen brengen.

"Ik hoopte dat de gemeente of Cultuurmij Oost hier een centrale rol in wilde spelen, maar dat lukt nu nog niet. Dus besloten we zelf iets op touw te zetten." 'We' zijn harmonie De Karel en Muziekschool Zaltbommel.

Docenten
Ze zochten en vonden geldschieters, en via via kwamen ze in contact met Henk den Uijl en Irma Neuteboom, twee kundige en enthousiaste muziekdocenten die vaker met dit bijltje hebben gehakt.

Introductieles
Sinds afgelopen maand trekken Henk en Irma langs alle zes de basisscholen in de kern Zaltbommel voor een introductieles. Ze geven uitleg over allerlei muziekstijlen en laten die ook horen, vertellen over houten en koperen blaasinstrumenten en laten een filmpje zien van een blazersklas die na een paar maanden al een echt concert geeft.

Uitproberen
En alle kinderen mogen instrumenten uitproberen: een bariton, trombone, trompet, saxofoon en klarinet. Dat zorgt voor leven in de brouwerij; de vreemdste geluiden worden geproduceerd.

Knap
Rens, leerling op De Spelwert, is enthousiast: "Ik vind het leuk dat ze zoveel instrumenten hebben meegenomen. Het lukte best goed om er geluid uit te krijgen." Klasgenoot Toontje vindt het knap dat de docenten een liedje kunnen spelen, zelfs zonder bladmuziek. En Jenthe hoopt dat ze van haar ouders mee mag doen met het leerorkest dat na de zomervakantie start.

Twaalf lessen
Want dat is de volgende stap: alle leerlingen die Henk en Irma op bezoek hebben gehad, krijgen een brief mee naar huis waarmee ze zich kunnen opgeven voor twaalf lessen in het najaar. "We beginnen met twee groepen om het spelen op de gekozen instrumenten een beetje onder de knie te krijgen. Al snel maken we er een echt orkest van", vertelt Irma.

Oefenen
Met Kerst laten ze aan het grote publiek horen wat ze hebben geleerd. "Het kost natuurlijk wel wat moeite om een instrument te leren bespelen en noten te leren lezen. Wij zeggen altijd: als je vijf keer per week vijf tot tien minuten oefent, kom je goed vooruit."

Sociale vaardigheden
En dan hebben Henk en Irma het niet alleen over geluid uit het instrument krijgen. Henk: "Er gebeurt heel veel waardevols in die koppies tijdens het muziek maken. Daarnaast is het goed voor de sociale vaardigheden, want je moet wel rekening met elkaar houden als je samen muziek maakt. Het leuke is dat in een orkest vaak verschillende generaties samen spelen."

Irma vult aan: "Ook lichamelijk is het een goede oefening, je traint je longen en je hart."

Leerling
Kinderen die de smaak te pakken krijgen tijdens de repetities van het schoolorkest, kunnen zich na de kerstvakantie aanmelden als leerling bij de harmonie of bij de muziekschool. "Het gaat mij echt niet om zieltjes winnen", haast Arnoud Ringelberg van De Karel zich te zeggen. "Maar het is natuurlijk leuk als we kinderen enthousiast kunnen maken voor blaasmuziek. Heel veel orkesten hebben te maken met vergrijzing, het zou jammer zijn als deze verenigingen op termijn niet kunnen blijven bestaan."

Overkoepelend
Ringelberg hoopt vooral dat er na deze pilot alsnog een overkoepelend convenant of programma wordt opgesteld, waardoor ook volgende jaren alle basisschoolleerlingen kunnen kennismaken met muziek. "Ik voel me betrokken bij muziek voor kinderen en krijg er energie van om mensen bij elkaar te brengen, maar er komt wel veel bij kijken. Wij zijn maar vrijwilligers, we kunnen dit niet elk jaar doen. Terwijl ik het iedereen gun om erachter te komen hoe leuk het is om samen muziek te maken."

Ringelberg kan het weten: hij begon als achtjarig jochie, nu is hij 46 en speelt nog altijd trompet.

Eerste aanmelding binnen
Vooralsnog hoopt hij op een blazersklas van een leerling of twintig. Bijna alle scholen hebben de introductieles inmiddels achter de rug. "De eerste aanmelding is binnen", kan Ringelberg tevreden melden.

Voor vragen is Arnoud Ringelberg bereikbaar tussen 17:00 en 19:00 uur op 06-10912935.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden