Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Teamleden van Welzijn Bommelerwaard en Spel&. Eugenie Kaspori houdt de mal met het nieuwe logo vast.
• Teamleden van Welzijn Bommelerwaard en Spel&. Eugenie Kaspori houdt de mal met het nieuwe logo vast. (Foto: Lya Cattel)

Welzijn Bommelerwaard: 'Soms is een luisterend oor genoeg'

  •   404 keer gelezen

BOMMELERWAARD • Welzijn Bommelerwaard en Spel& zijn al heel wat jaren actief in de Bommelerwaard. Toch weet nog niet iedereen precies wat ze allemaal doen.

Iedereen heeft in zijn leven wel momenten dat hij of zij een beetje hulp nodig heeft. Bij een klusje in huis of tuin, bij het invullen van een formulier of bij grotere levensvragen en problemen. Meestal schakelen we de familie in, een buurman of een kennis. Maar als die niet beschikbaar zijn, kan een telefoontje naar Welzijn Bommelerwaard uitkomst bieden.

Ooit begon Welzijn Bommelerwaard als organisatie voor ouderen. Tegenwoordig richten de activiteiten en ondersteuning zich op alle leeftijden.

Burenhulp

De diensten die de organisatie levert, kun je een beetje vergelijken met ouderwetse burenhulp.

De vijftien professionele medewerkers van Welzijn Bommelerwaard en Spel& zoeken vrijwilligers om aan alle hulpvragen te voldoen. Ze bemiddelen bij bestaande vrijwilligersorganisaties en informele zorg of zoeken zelf een vrijwilliger.

Bijvoorbeeld om een uurtje met iemand te wandelen of fietsen, met iemand meegaan naar het ziekenhuis voor een onderzoekje, samen iets gezelligs doen. Of even de zorg voor een dierbare uit handen nemen, zodat de mantelzorger met een gerust hart iets voor zichzelf kan gaan doen. Maar ook hulp in het soms bureaucratische doolhof van regels, rechten en voorzieningen is mogelijk.

Op tijd aankloppen

"Veel mensen ontdekken Welzijn Bommelerwaard pas als het een beetje te laat is", zegt directeur Eugenie Kaspori. "Dat is jammer, want soms is de stress bij een hulpvrager dan al heel hoog opgelopen. Wij hopen dat meer mensen op tijd bij ons aankloppen. Je kunt ons elke ochtend bellen met alle mogelijke vragen. We hebben heel veel oplossingen in huis, als het nodig is zoeken we een vrijwilliger om bij te springen. En als wij het niet kunnen oplossen, dan weten we precies bij welke instantie je dan wel moet zijn en helpen we de hulpvrager om contact te leggen."

De medewerkers gaan zelf ook actief op zoek naar mensen, die misschien een beetje hulp nodig hebben. Zo is er het project 'Warm Welkom', bedoeld voor nieuwkomers die al een tijdje in Nederland wonen. "Wij kunnen ze helpen om contact te leggen met mensen in de buurt", licht Kaspori toe.

Sociale activering

Binnenkort start ook een project voor mensen, die al heel lang in de bijstand zitten. Doel is sociale activering: mensen weer in contact brengen met anderen en laten ontdekken waar ze goed in zijn.

Mensen met elkaar in verbinding brengen. Dat is een belangrijk doel van de inzet van Welzijn Bommelerwaard. Zo kunnen mantelzorgers elkaar ontmoeten tijdens een koffieochtend of met elkaar iets leuks doen. Ook is een groep voor ouders van kinderen met autisme, die regelmatig bij elkaar komen om ervaringen uit te wisselen. "Concrete hulp is niet altijd nodig, soms is een luisterend oor genoeg", zegt Kaspori. "Op die manier hoeven problemen niet de pan uit te rijzen."

Nieuw logo

Met een nieuw logo, een nieuwe website en een advertentiecampagne in Het Kontakt hoopt Welzijn meer mensen te bereiken.

Het nieuwe logo is ook in een 'mal' gemaakt. De medewerkers van Spel& gaan hem de komende tijd meenemen naar hun activiteiten. Met krijtstof (die bij een regenbui gewoon weer wegspoelt) kunnen ze het logo zo op alle locaties laten zien.

Spel& voor kinderen én volwassenen

Spel& is bij de meeste mensen in de Bommelerwaard vooral bekend voor de vele sport- en culturele activiteiten voor kinderen op de basisschool. Minder bekend zijn de activiteiten die de sport- en cultuurcoaches organiseren voor volwassenen. Spel& maakt deel uit van Welzijn Bommelerwaard. De zeven medewerkers, twee voor cultuur en vijf voor sport en beweging, houden kantoor op brede school De Zandkampen in Zaltbommel, maar daar is bijna nooit iemand aanwezig: de coaches zijn immers vooral buiten de deur actief. De buurtsportcoaches zetten activiteiten op voor jongeren, mensen met een beperking en ouderen, zodat ze lekker kunnen bewegen en met elkaar in contact kunnen komen, ook hier staat verbinding tussen mensen altijd centraal. Zowel in Zaltbommel als Maasdriel zijn bijvoorbeeld al wandelgroepjes actief. Ook biedt Spel& leuke creatieve activiteiten aan voor alle leeftijden.

Contact

Welzijn Bommelerwaard is gevestigd op de begane grond van De Leyenstein in Kerkdriel en van maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar via: 0418-634231. Professionals zitten klaar om alle vragen te beantwoorden. Meer informatie staat op:
www.welzijnbommelerwaard.nl

Britta Alink

Britta Alink,
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }