• De cast van PITT, inclusief de band.
• De cast van PITT, inclusief de band. (Foto: Arie Mastenbroek)

Jeugdmusical met Spark of Sanity in De Poorterij

  •   208 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Na optredens met de fanfare staat jeugdmusicalgroep PITT volgend weekend op het podium met rockband Spark of Sanity.

Voor het derde jaar voert PITT een musical uit. De naam staat voor Plezier In 'T Theater. "Het is zo leuk om te zien hoe kinderen samen lol hebben in plaats van alleen maar op hun telefoon te kijken", zegt Annigje Berends-van Genderen. Toen haar zus Gonnie een aantal jaren geleden de vraag kreeg om 'iets met theater' voor de jeugd in Aalst te organiseren, stapte Annigje naar voren.

Toch geen afscheid
Met z'n tweeën begeleiden ze zo'n 25 spelers en zangers van zeven tot veertien jaar oud. En dat terwijl het initiatief het eerste jaar slechts met pijn en moeite door ging. "We hadden het minimum aantal deelnemers op tien gezet. Na een paar proefrepetities kwamen we op negen. We hadden de afscheidscadeautjes al ingepakt, maar toen kwamen er ineens nog twee kinderen bij. En vorig jaar bij de proefrepetities meldden zich tot onze verbazing 25 kinderen", vertelt Gonnie.

Zelf geschreven
De zussen schrijven de verhalen en liedteksten voor de musicals zelf. Ze laten zich inspireren door een bestaand verhaal en maken vervolgens een script met voor iedereen een rol. Dit jaar heet de voorstelling 'Het mysterie van de rode roos', over een kasteel met een vloek die alleen opgeheven kan worden als een meisje verliefd wordt op de nukkige prins.

Weer wat anders
Na een zeer geslaagde samenwerking met de Aalsterse fanfare Prins Hendrik wilden Gonnie en Annigje nu weer wat anders: een bandje. "Alleen kenden we zelf niemand", zegt Gonnie. "Ron Cretier van De Poorterij bracht ons in contact met Spark of Sanity. We waagden er een telefoontje aan en tot onze verrassing waren de bandleden hartstikke enthousiast."

Uitdaging
Bjorn Schouten van Spark of Sanity bevestigt: "Het leek ons meteen erg leuk, en dat gevoel is tijdens de repetities zeker bevestigd. Musicalmuziek zit heel anders in elkaar dan rock, en aangezien geen van onze bandleden van bladmuziek leest, is het een flinke uitdaging om alles te onthouden. Maar daardoor is het ook een leerzame ervaring. We spelen ook veel nummers die voor ons makkelijker zijn hoor. We hebben de keuze helemaal aan Gonnie en Annigje gelaten, zij weten het beste wat goed past voor de kinderen."

Knap
Dat bleek wel tijdens de eerste gezamenlijke repetitie. "Dat ging bijzonder goed, ik vond het echt knap van de kinderen. Als ze dat zelfvertrouwen ook tijdens de optredens laten zien, wordt het echt geweldig", weet Bjorn zeker. Spark of Sanity bestaat verder uit Laurens Lambertsz, Nick Mastenbroek en Robin van Son. Voor de gelegenheid sluit Sebastiaan Smeenk als toetsenist aan.

Het resultaat is op vrijdag 17 en zaterdag 18 mei te horen in theater De Poorterij in Zaltbommel, beide keren om 19:30 uur. De kaartverkoop loopt via het theater: www.de-poorterij.nl

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK